Tuesday, March 30, 2010

kenapa alya nangis yang?

sejak ade alya kt muka bumi nie...en suami adalah orang yg paling banyak membantu aku dlm menguruskan kehidupan kami selain dari mak n abah.(kalau x de mak n abh, surely rumah akn tunggang tebalik)da memang tanggungjwab dier jgk kn....kalau la aku kena buat sorang2 sume benda..tentu la idup aku haru biru n ari2 la lmbt sampi ke ofis...(memang da selau lmbt skrg)

walaubagaimanapun...(ceh...ayat sambung skema giler...) sejak dalam parenthood world nie..ader gk la 2 tiga ayat yang selalu menduga kesabaran aku....

selalu nyer setiap mlm aku la yg akn bangun dr tdo tuk melayan segala ragam alya,dr bg susu, tuka pempers,melayan dier beborak n layan dier tgk movie kt astro...(ank sayer suka berjaga tengah mlm n nak beborak2) so setiap ari aku akn dpt tdo jam 2 a.m paling awl..paling lewat pn kul 5.00 am (kul 6.00 da kena bgn tuk g keje coz nk kejar jammed kt federal)

so biler da stat keje nie,...aku mengharapkan bantuan en suami tuk membantu aku biler aku da x larat nk bangun..tp yg paling menduga aku..biler every tyme alya nangis,dier akn kejut n tanyer aku nape alya nangis yang? ADUS.....tersangatla menguji kesabaran aku...sambil tutup mata aku akn jwb la alya nk susu kot...kalau alya still gk nagis aku akn soh dier check pampers, tp kalau still x berenti gk..tpakse la aku bgn gk..wlpn pn dalam sehari aku hanya dapat tdo 2 - 3 jam jew...

alahai en suami....kenapa la kamu x blh nk pk n biarkn isteri kamu tdo lebih lama dr biasa....kadang2 isteri kamu pn x tau nape ank tu menagis...cuba2 je la tgk ape yg patut... bolehkn en suami?


alya suka tdo peluk2...



Friday, March 26, 2010

pesta buku PWTC

Ohhhh..sgt teruja ok tuk g ke pesta buku nie..memang every year surely kaki aku gatal nk g tgk n belek2 buku2 yg terjual..aku suker coz mcm2 jenis buku n benda comel yg aku x sangka aku blh jumpe....sebenarnya tujuan utama g saner nk cari buku new born baby n flash card tuk alya..maner la tau kn dpt yg murah n berbaloi..tp x sampai 3 hall aku jln..memang da penat sgt...kt area booth karangkraf jew da berejam aku belek novel n magazine... tahun nie aku rase mcm x besh jew...mcm pening pale n hall dier terlalu la besar2 n jauh..nk cr publisher yg kiter nk memang la agk susah..ishk..bercampur plk dengan promoter2 linguaphone n segala bagai mk nenek psl bahasa inggeris lg la wat aku serabut...aku x nk ok...tlg jgn la menggangu org awam...

akhirnya misi aku tuk beli buku alya x juga la kesampaian coz memang aku da x larat nk pusing sumer hall bertambah plk dgn kesesakan org n budak2 sekolah yg berombongan...lagi la menyesakkan nafas aku... x dpt la aku cr buku yg tebaik tuk dier...(beli kt mph jew la)

**x dpt la jgk nk beli buku tuk alya..next tyme la alya..ti mama belikan ek...


alya teruja nk tunggu buku dier....(anak aku da pndi tgk camera...suke***)


antara booth yg jual benda n buku2 comel yg aku suke

bdk2 sekolah yg membantu meningkatkan budaya membaca dikalangan rakyat malaysia...
time kasih pd cikgu2 yg aku tgk pening pale nk handle bdk2 nie...

mama aisya tgh cr buku....
sempat la aku posing..curi2 g waktu keje nie... tq bos coz x mara...

Tuesday, March 23, 2010

cukur rambut..


alya lena tdo dlm rupa yg baru



omg...sy da botak...stylo ker..adus...

since dr alya dilahirkan...kami memang berhasrat tuk membotakkan kepala alya...ye la kn org kate rambut yg sedia ade tue rmbut dlm pewut, elok kalau dicukur...lg pn ikut sunnah pn mcm tue jgk kn....

Dalam Islam, Rasulullah s.a.w. bersabda, "Tiap-tiap anak itu tergadai dengan akikahnya yang disembelih untuk dia ketika hari ketujuh dan dicukur, lalu diberi nama." (Riwayat Ahmad dan disahkan oleh Turmudzi)


papa yg dok kusyuk mencukur kepala alya...



ikutkan sunnah memang la hari ketujuh..tp aku...dr sehari ke sehari asyik tertangguh jew...finally ahad lepas bersamaan 21 mac 2009, rambut alya selamat dicukur oleh papa dier....mula2 memang takut gk...takut tluka kepala alya..tp berkat kesabaran papa alya,mama alya yg dok dokong dier selama 2 jam n alya sendiri yg tdo nyenyak dlm pangkuan aku, so selesai la hal-hal bercukur rambut nie....
so skrg nie alya pn telah la dpt gelaran baru dr atuk..alya boootak....sian dier...mula2 tue rase mcm lain gk tgk muke dier...botak licin kn....cm klaka jew...tp x pe la..mudah-mudahan rambut alya akan cepat tumbuh n akn lg cantik dr rambut yg sebelumnya.....hikhikhik...x mor curly2 cm rambut aku...nk rambut lurus mcm papa dier..



Wednesday, March 17, 2010

hati seperti kaca.. jatuh pecah berderai....

hah....giler x hingat aku nyer title...hari pertama aku bekerja...huwarghhhhh sedey giler....mcm nk nagis mase drive g opis..asyik nmpk muke alya tenung aku wt muke manje...sedey giler...rase mcm nk patah balik...nk balik rumah n nk peluk alya satu hari..x nk g jejauh...cuma nk alya jew..teruk tul aku...

mlm semalam pam susu bebanyak tuk wt stock coz aku nk stat keje da...pas pam susu bg alya lk susu...kul 12.00 mlm...teigt nk stat keje...adus...air mata mcm nk berderai jatuh ke pipi...tp aku thn...husband kate aku weng..mcm tue pn nk nangis...tp nk wt cm ner hati aku cm kaca sekarang....

bgn kul 6 pagi...terus tgk alya...dier pn da bgn gk..nk susu..sedey giler nk tinggalkan dier ari nie....hampir nk berderai da..tp aku tahan...kena tabahkn ati..siapkn susu tuk dier n siap2 g keje...peluk2..cium2..adus..hampir nk berderai air mata aku...

terus g kerja..sepanjang jln aku asyik teringatkn dier..adus..pedih nyer hati...rase nk balik..aku cuma nk dier....rindu giler rase...rase cm nk berenti kerja..tp bak kater ofismate aku...x pe..tabahkn ati...cr rezeki tuk masa depan dier...yup...betul tue.. aper yg aku wt skrg memang tuk dier...dier n dier je...ALYA SOFEA...Luv u la.....adoi ai....






mama sayang kamooo....

Saturday, March 13, 2010

susu ibu vs susu formula

masih lg n3 pasal susu..akhir nye selepas percubaan ari ke 3 ...alya da blh minum susu guna botol...hik hik hik...aku hapy sgt..so skrg aku ade masalh lain plk..susu formula ape plk aku nk sumbat kt mulut n pewut ank aku...

aku tau..susu ibu tue penting utuk baby membesar..kalau korang perasan..dekat setiap tin susu formula mesti ade tertulih ayat nie..
.susu ibu adalah makanan yang terbaik bagi bayi...especially kt bhgn depan tin susu tersebut...agk nye kementerian kesihatan da wajib kn ayat tue kot kt setiap tin susu formula...hihihih... aku pn tau susu aku yg tebaik tuk ank aku...tp apekn daya... aku nk keje da next week...aku berusaha sedaya upaya tuk menghasilkan susu yg mencukupi..tp kalau guna logik akal pn memang x kn cukup la tuk ank aku kalau aku gi keje nanti...da tuh lg seminggu nk keje baru nk wt stock..maner la blh cukup...so aku kena la cr alternatif lain tuk mengelakkan mk aku akn nagis samer dgr alya sambil menjerit2 mase aku g keje ti..n dengan pantas nyer surely mk aku akn kol mintak aku blk umah..bkn dekat wei ofis aku ngan umah..gile ke hape nk blk tyme lunch our hari2...

biar ape pn org nk kater...aku try gk cr susu formula yg tebaik tuk ank aku...tadaaa.. nie la susu yg da pn aku beli....


enfalac A+ tue susu first yg aku beli...memang kena reject abis ngan alya..setitik pn dier x mor telan..siap wt muke loya n temuntah lg..sedey giler aku tgk dier mase memula kasi susu nie..so satu ari la aku dok susah ati coz dier x nk minum susu formula..yg klaka nyer siap tuka2 susu dgn yaya@ibu auf tuk wt tester kt ank memasing..thanks ya tuk susu s26 tue...alya x try lg...

lastly..pas amek nasihat kengkawan n kakak..aku pn beli la susu ke 2 iaitu susu
snow p7A+... hasilnye..sungguh memberangsangkan.. wlpn sambil menangis2, alya minum gk susu nie... tuk percubaan yg pertama ..alya berjaya minum sebanyak 1 oz..aku hapy lg skali...hihihihhi....

percubaan pertama aku buat 2 0z jew..tp dier bejaya minum 1 oz..ok la tue....

so hopeffuly alya akn dpt minum susu nie biler susu aku da x mencukupi kelak..tp setiap ari dr sekrang aku akn sentiasa pam susu tuk bg yg tebaik tuk ank aku..hihih..chaiiyok tuk diri sendiri....
tgk muke alya..cm sedey jew nk kena minum susu formula....

smpi telentok2 alya tdo tunggu aku pam susu tuk bg kt dier...hihihih...

  • aku nk ikut cm yaya@bonda auf...dier x give up pn bab2 pam susu nie..bagus nyer la dier....

Friday, March 12, 2010

minum susu punyer cite....

hahahhahaha...mula kan dengan gelak2 besar.......sudah lamer tidak menulis di sini.....hidup terlalu la sebuk sekarang..next week suda mau keje..so skrg kena meghabiskn sisa-sisa waktu yang adew tuk melayan alya sepuas-puasnya...

aku pn x tau...naper la dr awl aku x pam susu n simpan wt stock mcm org lain...x ajar ank aku guna botol awl2...now sumer tue jd masalah pd aku...aku yg mls or aku hapy sgt biler alya breast feed n aku blh peluk2 dier...yup..itu yg pasti...tp dua tiga ari nie..keje aku asyik pam susu je..tp hasilnya mendukacitakn gk la coz aku x dpt byk maner pn susu setiap kali di pam....paling byk pn 2 oz..tue pn bile breast da bengkak..kalau tidak...dpt la 1 oz jew...tue pn da abis pam la tuh..ditambah plk dgn kata2 dorongan yg menyakitkan ati org keliling, lg la wt aku give up...


nie la hasil tenusu aku tuk ari nie...hiihih..x memberangsangkan kn...




next week plk suda mau kerja...alya lk x mor isap guna botol lg..susah tul nk ajar dier..menangis melalak-lalak...cm nk kena sawan mk aku la kater..ishk..sumpah sampi aku n mk tgk dier nangis pn nk nangis same...aduhai.... cm ner nk buat nie...da mcm2 puting aku tuka..dr brand avent,nuke,pureen n aper tah lg...dr kaler kuning gi ke puting biase...dgn bulat kecik, bulat besa, yg leper, sume da try...tp dier still x mor gk...ishk la...adoi ai..cm ner nie....kalau minum pn sedut sikit2 jew smbil tersedu sedan...adus.....harap2 esok2 dier nk minum la susu formula n guna kn botol....


breast pump n puting2 yg tlh dicuba n di reject

akhirnya alya lg rela tdo dr minum susu guna botol..adus....