Monday, April 26, 2010

alya@100 hari

Da lame x buat ape2 n3...alya da besar skrg...smlm 25 hb 4...genap alya 100 hari...sekejap jew mase berlalu...alya makin besar dan sentiasa sihat...alhamdulillah....perkembangan alya sekarang...dier da mula telangkup nk menyarap...seronok sgt tgk dier tkial-kial nk tarik tgn kiri keluar...hihih...kelaka giler....x pew..ti aku upload gmbr tuk korang tgk k...kalau x dpt menyarap dgn betul mengamuk-ngamuk la dier...x tau la bape la berat dier skrg...x sempat lg bwk g cucuk..tgk la ti..pas balik kursus...e x saba nk tau....mesti da 7 kg...dasat ......

Ari nie rase sedey sgt coz kena g kursus kt bukit tinggi n tinggalkan alya 4 hari....ari khamis baru blk...e....bosan...mls nk g..sian kt mk kena jg alya sesorang....alya bdk baik kn....jgn nakal2 k...jgn susahkn nenek....




gmbr2 nie genap alya seratus ari...ank saye suda besa....





Wednesday, April 14, 2010

sama tapi tidak serupa sama sekali.....

kenapa la boleh sama.....

aku pn x tau kenapa la aku blh jumpe ngan minah sorang nie...mula2 aku kenal dier masa form 4 kt pusat tuisyen...tyme tuh dier tembam lg...baik jew aku tgk...ala2 sopan gitu..pa tuh abis jew sekolah jumpe lak kt uitm...dan2 satu kelas plk...ape yg aku suke dier suke...x kira la dr tudung smpi ke kasut, dari bag hingga ke purse...warna n shape...kebanyakan nyer same....kalau dier g shopink aku pn p..dier g sungai wang aku p sunway pyramid..tup tup..shopink benda yg sama..hihih..da la sama rupa...brand n warna pn sama...ko la pompuan...x paham aku...cm ne la citarasa kiter blh sama....

thn 2008 dier kawin...kawin lak ngan kwn sekolah husband aku..tetap adew kena mengena jgk..wlpn da abis belaja...kitorang tetap kawan, bj nikah dia dekat sama ngan bj aku....beli tempat yg sama n beads jew berbeza...2009 aku lk kawin....dier nyer wedding purple pink, aku nyer wedding purpleish pink...lebey kurang gk..tp x same ek...2009, pompuan itu pn dpt baby gurl yg tersangat la comel....aku suke anak dier... nasib aku mgandung telambat sikit...2010..aku lak deliver baby gurl jgk....(dpt ank pn sama jantina..) ank aku pn comel jgk....

kalau pk2 blk...klaka jgk...jauh mcm mane pn kami, mesti sama jgk...wlpn kami x selalu jumpa n x selalu berborak sekarang coz sebuk ngan family memasing, kebetulan tetap kebetulan...pegi kenduri kawin..skirt n skaf ank aku blh sama lak ngan ank dier...so benda2 yg sama nie akn terus la belanjutan smpi ank kami besar nanti..tue yg aku pasti.....ape pn ryn aku sayang ko...tp nape la kiter mesti nk kena sama kn...


kamu da adew ank, aku pn da adew ank...hopefully kite kwn smpi biler2 yer ryn, wlpn byk benda dulu2 adew menyakitkan hati kite,aku x penah simpan dlm hati n ko pn jgn simpan dlm hati k..kiter manusia biasa,mesti adew buat slh kn.....muaks.....


gmbr nie kredit di berikan kepada ryn coz bersusah payah tuk cr gmbr anak dier (aisymiera Qasryna) yang serupa dgn alya...same x anak kami??????...

Tuesday, April 13, 2010

di kopi &pasta

You’re doing so great! No..no! You can’t give up now! Just a little more! PUSHH!!!”


Dalam kekalutan & panik, antara takut & berani, antara sakit yg sudah jauh melampaui batas serta keinginan yg tinggi melangit utk melihat hasilnya, antara tangisan & jeritan, dengan sisa-sisa tenaga yg ada & semangat yg mengalahkan panglima perang, ibu-ibu itu berjuang juga melaksanakan amanah Allah padanya… melahirkan anak!
.
A minute later, tiba-tiba tersembul kepala bayi. And the whole labour room akan menarik nafas lega (Alhamdulillah! All praises be to Allah!). The worst is over. Selepas kepala berjaya dikeluarkan, bahu, seluruh badan bayi & uri bukanlah masalah yg terlalu rumit. Easy peasy! Sebaik saja seluruh badan bayi dpt keluar dari rahim (Hey,its the Ramadhan babies!) & diletakkan terus di dada mereka, ibu itu akan tersenyum serta-merta …despite the pain, despite the pool of blood,the splashing,the dripping,& even despite the doctors+midwives who were busy trying to pull out the placenta (uri) from their tummy, or doing a taylor’s job down there! Mereka tidak peduli apa-apa lagi. Suddenly, the world doesn’t matter anymore.
.
Ketika itulah saya tersedar bahawa rupanya saya sedang menyaksikan salah satu dari kejadian Allah yang paling luar biasa. Kelahiran manusia ke alam dunia. It was such an amazing, magical & miraculous sight.
.
The big head



Bhgn atas tengkorak baby bukanlah seketul tulang keras yang bercantum macam kepala kita, tapi terdiri drpd 5 tulang yg kecil-kecil yg belum bercantum. Jadi during birth,tulang-tulang tengkorak baby tu dengan hebatnyer boleh rapat-rapat sampai bertindih-tindih supaya dpt muatkan jugak dlm saluran yg super sempit itu (head moulding). Tak cukup dgn itu, kepala baby juga lembut & flexible, boleh berubah jadi macam2 bentuk (so lpas ni jgn terkejut tengok kepala newborn baby bentuk lonjong/oval serupa macam kepala alien!), it will have no problem returning to the original shape of a normal human being skull within 24 hours! Maha bijaksana Allah menciptakan sedemikian rupa!



“Bukankah Kami menciptakanmu dari air yg hina? Kemudian Kami letakkan dia ke dlm tpt yg kukuh (rahim), sampai waktu yg ditentukan, lalu Kami tentukan (bentuknya), maka Kamilah sebaik-baik penentu.” (Surah Al-Mursalat : ayat 20-23)
.
Need a break?

“Did u notice that the uterine contractions come every few minutes? It’s nature’s way to let the mother ‘relax’.” kata midwife itu pada saya. “It’s Allah’s way,” balas saya dlm hati. Masa bersalin, rasa sakit yg melampau itu akan hanya dtg setiap beberapa minit. Jadi selama gap 1-2 minit itu, ibu sempatlah nak tarik nafas panjang & ‘rehat’ sekejap, sebelum menderita semula sakit yg tidak tertanggung & mencabut kewarasan itu. Kalaulah Allah tak tentukan macam tu, sakitnya mungkin tambah lagi 1000 kali ganda, non-stop?! Indeed, Allah is most gracious & most merciful.
.
(I can go on & on writing about the miracles at birth that Allah has created, coz everything is just so unbelievable & astonishing, but i’ll stop here =) )
.
***
Bersalin – ‘labour’ kata omputih. Yes, it’s not called ‘labour’ for nothing. Bersalin mmg extremely hard work. Requiring every single bit of physical & mental strength that ever existed. But I have seen the strongest of mothers & the most supportive fathers of all time in the labour room. Ada ibu-ibu yang luar biasa semangatnya, have the highest pain tolerance, tak minta apa2pun ubat tahan sakit (no epidural, no spinal analgesia…nothin), cuma menahan dgn deraian airmata sambil terpaksa bersalin berjam-jam lamanya. These mothers deserve a medal!
.
And another medal for the highly supportive fathers who stayed in the labour room with us, (the doctors+midwives) from the beginning to the end.. though it scared them to death to see the splashing+pooling of blood on the floor & their loved one in so much pain.
.
After all the impossibles became possibles in the labour room, at the end of the day… it was a time of great syukur & joy!
.
Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Menjadi salah seorang ‘doktor’ bertugas 24 jam di wad bersalin mmg sangat memenatkan (I couldn’t wake up from bed the next day). Ah..tapi siapalah saya berbanding ibu-ibu yang bagaikan Superwoman ini? Selepas mengenali mereka, rasa Superman tu langsung tak layak dpt gelaran Superman! Superman boleh balik kampung.

Once i heard an American speaker by the name Yusuf Estes bercerita tentang perbualan antara beliau & isterinya:



Yusuf: Tell me,what does it feels like to give birth?

Wife: I can’t explain.

Yusuf: Oo..c’mon. Wouldn’t you even try? Please, coz i wanna know.

Wife: (sigh) Take the tip of your tongue.. got it?
Yusuf: Yup..i’m holdin it.

Wife: Now pull that tongue to the back of your head! How would that feel?

Yusuf: Alright, alright. You win. I got your point. It’s unexplainable!


Saya tak tahu nak buat kesimpulan. Suffice to say.. All praises be to Allah; Lord of the worlds & my highest salute to all mothers! Pengorbanan sehebat itu hanya layak diberi ganjarannya oleh Allah sendiri & moga bayi-bayi comel itu kelak akan dewasa menjadi pewaris-pewaris risalah Islam sehingga hari qiamat. Ameen.


sgt suke n3 ini....teringat kembali saat2 melahir alya n betapa manis n baik skali para nurse n doc di pusrawi...hanya Allah dpt membalas jasa baik kalian...

n3 ini telah di kopi&pasta dari blog seorang rakan(satu sekolah dulu-dulu) yg bertugas sbg doc di ireland...wlpn kami jarang bertegur sapa tp sy sgt suke dgn personaliti n setiap n3 di blog beliau. http://halwahati.wordpress.com




Sunday, April 11, 2010

hampir 3 bulan...

da lame x tulih ape2 dlm blog nie....rase2 mcm kekurangan masa jew skrg...15 hari bulan nie genap umor alya 3 bulan...da semakin besar anak mama...alya pn da pandai gelak2 n respon bile kena agah....aku akhirnya da dpt biasakn diri tuk jg ank n uruskan kehidupan sebagai wanita bekerjaya (ceh...) dengan sebaiknya..da x de lg merungut2 wlpn aku jd zombie g keje n muka cm panda (kakak aku kata) coz bwh mata aku begitu hitam dek kerana x cukup tdo...hihihih....


akhir nya aku menyerah kalah juga tuk gunakan buaian elektrik pada waktu mlm tuk tdo kn alya..thanks to mak n abh mentua coz belikan buaian tue yea...kalau tidak sampi skrg tentu aku br dapat tdo jam 5 pg...hihih..mula2 belagak giler x mor guna buaian kononnye nk tdo kn alya cm biasa jew supaya senang nk bwk bejalan..last2 aku n suami x sanggup da nk bejaga mlm.....hahahaah...


blm pn smpi umor alya genap 3 bln..ank aku da pndai lepak mamak smpi tgh mlm....biasa2 kn diri yea sayang..mama n papa still n have fun ngan kengkawan...x mor asyik terperuk jew kt umah...borink...pas nie blh bwk alya tgk papa main futsal plk ek....

semalam kaki n mata punya la gatal nk tgk wayang...tgk mood alya punye la baik smlm..aku pn besiap2 la ke jusco bukit raja tuk cr cite ape yg blh ditgk..hihihhi..lastly en. suami saye pn beli la ticket cite Semerah Cinta Stilleto...hihihhi..seronok sekali da lama gile x tgk wayang..since dr pegnant dulu...konon2 beli cite nie x la bising sgt bunyi dier kn...x smpi 10 minit..tiba2 alya menjerit n merengek...bg susu x mor...bg nenen pn dier nangis jgk..last2 tpakse la aku kuar movie tue...kuar jew movie...alya terus senyum...hhihi..sabo je la...x dpt la mama n papa tgk movie kn alya...x pe la...tunggu alya besar sikit la br tgk movie blk..

Semerah Cinta Stilleto smlm konon2 dpt la tgk farid kamil belakon jd penjual ikn n along belakon ngan lawak2 bodow dier...x dpt la jgk...hihhihi..tpakse la beli cd je kn papa..papa da janji kn..