Tuesday, December 28, 2010

GELODAK

Second pregnancy...hidup ku lebih berserabut.......dengan rase loya yg melampau...dengan rase serabut yg x terkata.....membuat kn aku lebih kacau bilau...pregnancy kali ini....wlpn baru 7 minggu, mkn nasi pn rase nk muntah...drive rase nk pitam..duduk lelame pening kepala.......nk kena baring je......penat nye rase...satu ape pn x blh nk buat....nk cuti n relaks kt rumah.. memang x blh la kn...coz ade alya yg comel itu...tentulah asyik nk bergayut je dgn aku ni......
yang best nye mgandung kali nie..selepas berpuluh tahun aku x makan seafood...n aku teruja sgt tgk mk aku masak sambal udang 2 hari lepas..akhirnya aku da termakan beberapa ekor udang tanpa meninggalkn kesan2 sampingan keatas kulit aku......best woooo......sedap nye la seafood rupenye kn......sedap giler...rase nk mkn bebyk....tp takut mudarat plk...hahahah...x pe la....mungkin aku da x elergic kot.....hope fully sepanjang tempoh aku termengandung nie...x de la mabuk2 teruk yang aku akn dapat nanti.......

Thursday, December 23, 2010

MUNGKIN...

Hari ini....ALYA baru berumur 11 bulan dan 8 hari.........lagi 22 hari baru alya akn menginjak ke umur 1 tahun...baru nk mengenal dunia...belum pandai berjalan dan berlari pn...MUNGKIN 8 bulan dari sekarang...MUNGKIN...genap alya setahun 8 bulan MUNGKIN.......aku akn kembali seperti ni....

doakan saye yg baik2 aja kawan-kawan....wlpn blm bersedia dari segi mental dan fizikal.....walpn blm lg ke klinik utk mengesahkan kebenaran double line itu....wlpn hati masih berkeluh kesah...aku pasrah dan bersyukur kepada Allah...moge- moge segala ketetapan ini akn memberi seribu kekuatan kepada ku nanti....

Friday, December 17, 2010

terlebih sudah....

semalam...naik pada papan penimbang dan angka yg tertera sgt2 la mengejut kn.........suda melebihi angka 60.....hahahaha...giler la.....rase nye dpt angke nie mase pregnant 6 bln......now x perlu pegnant pn da 60 kn....tahniah la lylie...berjaya merosakkan badan sendiri..tahniah juga kerana berjaya membazirkan pelbagai baju saiz s dan m yg memang da x blh nk disarung lagi.....tahniah tuk diri sendiri kerana menyebabkan hampir Semua org yang jumpe aku akn memerli bentuk badan aku yg sgt ideal sekarang.....tahniah juga kerana AKAN mula membeli baju2 yang bersaiz xl.........



STRESSSSS........


adakah bermula 1 hb nie boleh mula berdiet......boleh kah melawan nafsu utk mengelakan segala junk food yg ade sekarang..blh kah berhenti membeli dan memakan pelbagai jajan dan aiskrim coklat dan abc coklat dan pelbagai jenis coklat dan segala biskut coklat (banyaknya coklat) dan fast food yg enak2 itu...mungkin blh cuba buat jadual...blh kah setabah org lain...boleh kah.....





memang x nk sgt cuba produk2 kesihatan kerana aku suda menghabiskn RM 300 tuk beli slimming product dan tidak ade hasil pn....hahaha giler membazir......en suami kate sila mendaftar di fitness first.....berhasil ke mcm cite the biggest loser tuh..kikikiki...sekarang itu la rancangan tv favourite (giler kagum tgk semangat diorang dipakse tuk xcesrcise tanpa henti) kalalu aku mesti da mati...kalau aku naik lg 10 kilo mesti da blh register tuk de biggest loser asia next year kn......hahahahaha

sekurang-kurang nya...aku perlu sekurus ini semula....argrrrrgggggghhhhhh......

padehal time gmbr nie diambil pn ramai kate aku gumuks...LOL

Friday, December 10, 2010

Akhirnya....

N3 terdahulu...ade sebut pasal perlu bercuti.......yeaaahhhhhhhhhh.....

alhamdulliah..kalau tiada aral melintang...jika kesihatan kami ank beranak mengizin kan...jika ibu mertua tidak tarik blk offer utk pergi bercuti secara percuma.....akhirnye akn ade peluang utk bercuti mase terdekat nie...

x sabar sgt...nk rase angin laut sepoi2 bahasa...nk main pasir pantai...tendang2 ombak.....minum air kelapa..naik basikal keliling pulau...tgk org buat ikn kering...mandi pool dgn alya....eh...mcm2 lagi la...hope fully sume nie akn jd kenyataan...yeah...x cited giler.....

hopefully 12-13 hb nie....kami sekeluarga akn baik2 saje...selamat tinggal kerja......wah...da nmpk2 da air laut n pantai di pangkor island...wlpn x jauh mane...at least blh juga melegakan segala kusut masai di dalam kepala yg sedia ada nie....


en. suami....hopefully tidak la cancle last minutes.......hope sgt....yg penting nk tinggal kn hiruk pikuk di kota ini...kalau cancle kite g sendiri la...coz cuti da apply....x kn nk duk umah jew kn....

Thursday, December 9, 2010

ALYA SOFEA

Lame da x upload gambar alya kt blog nie.....tetibe teringat pula alya kt umah....hari nie hari pertama alya minum susu baru (anmum essential) so nie da susu yg ke 4 la alya guna....yg paling lame alya minum susu snow...sblm tuh penah guna insomil dan enfalec...dedua x serasi coz berak keras......hopefully sistem penghadaman alya akan kembali normal minum susu baru nie...x sanggup da tgk alya menangis mase buang air besar kengkadang tue siap berdarah....ngeri gile.......hopefully pas tukar susu nie..alya akn lebih ok......

alya da nk masuk 11 bln...bubur nasi yg di blend pn masih x serasi..pelik juga kn...padehal tiap pagi mAk kasi mkn pisang or betik.....bagi minum gripe water...mkn madu seminggu sekali.....iskh...susah juga kn nak jage perut anak nie......seronok tgk ank org lain da mkn nasi, fries n roti...yg aku nie asyik duk takut ank berak keras.....tp sampai bile kn...hopefully pas tuka susu nie perut alya akn normal seperti baby lain.....


alya sofea dgn wajah ceria mase ahad lepas otw balik dr kenduri...pinjam spec unty fara tuh...saye cheseee

3 hari lepas....alya kena selesama...nasib semalam da x selsema lagi...berkat doa dan amalan mkn madu...alhamdullilah...sekarang alya x penah mkn ubat selsema lagi......
:- ade petua kew...mcm mane nk bagi perut bb normal......rase mcm da bis idea plk,...

Wednesday, December 8, 2010

azam tahun baru....

da tahun baru da..igt memula nk buat azam utk BERDIET....tp rasenya ade azam yg lebih penting..KURANGKAN MERUNGUT..
tue la status aku di FB ari ini.....dari byk2 komen yg aku dpt aku suke komen dr prof aku...dier pesan suruh byk bersyukur...yess.......kalau ditenung-tenung balik...aku nie memangla suke merungut..pantang silap sikit...ade jew nk dirungut kn...padehal byk lagi perkara yg baik2 jd dalam hidup aku sehari-hari...tp aku x blh nk igt pn...dlm kepala aku nie cuma igt benda negatif jew...benda yg positif jarang lekat kt kepala....tuh la manusia kn......
setiap hari ade je benda yg x kena...ade jew benda aku nk rungut kn.....mesin fotostat x elok la..kerani pemalas la.....staf talam dua muka...bos pilih kasih.....officer x nk buat keje...cina bawak kete mcm setan...que tol panjang...kete kotor...nasi goreng bau busuk...air soya basi....mesti ade je la.....ade je point nk bebel.....tp nk buat mcm mane kn...da memang kenyataan..aku pelik cm ner org lain blh brsabar....blh telan je ape yg berlaku......blh buat muke seposen jew kalau kena maki ngan bos....blh telan jew dgn semua arahan..padehal bkn kerja diorang......boleh senyum jew kalau dpt makanan basi.....adakah mereka tergolong di dalam golongan manusia yang redha dan bersyukur?
kalau begitu la...ya Allah maha dasyat la hidup aku.....aku harap sgt pas nie aku blh jd seperti mereka2 itu..aku kagum gile.....serius aku kagum....
so mulai hari ini aku akn telan dan beristifar je bebyk ape2 dugaan yg datang...no more merungut x tentu hala......aku harap lepas nie aku akn lebih muhasabah diri......harap sgt semuanya akan jadi kenyataan..

Monday, December 6, 2010

SGT PERLU BERCUTI

perlu pergi bercuti...sangat perlu.....perlu mengembalikan segala kegembiraan n ketenangan dalam hati setiap kali pergi kerja n tidak perlu ade mood bosan......serba salah atau hilang keyakinan diri...sgt perlu utk pergi menenangkan perasaan...sgt perlu.....saye perlu sesuatu yg gembira...