Monday, January 31, 2011

2nd anniversary...

pg nie...aku text en suami....


"Hapy anniversary sayang...thanks cz sentiasa jd suami n papa yang baik....thanks cz selalu sayang org.....maafkan setiap kesalahan org k...sayang yang selamanya...."
itu je la text ringkas di pagi yg bahagia nie...hihih..masih igt lagi..kami dinikahkan dlm jam 11 pagi...31 jan 2009...so da 2 tahun perkahwinan kami hari nie.....aku sangat2 la teruja di hari pernikahan...tapi malang nye majlis pernikahan aku x sehebat pernikahan org lain....aku x dpt duduk bersama suami pn mase majlis pernikahan tu... aku duduk di luar masjid ok...kt balkoni...melunjur kaki..main dgn ank buah..tiada air mata.......hanya mengamin kn setiap doa yg dibacakan tanpa faham pn maksud yg dibacakan......dengan sekali lafaz..sah aku menjadi isteri kepada en Mohd Iqmal Bin Musa....tue la kisah pendek di masa majlis perkahwinan kami...sgt ringkas.....tiada yang menarik..tida tabur2 bunga atau linangan air mata...segalanya penuh dengan senyuman keceriaan....


pertama kali mencium tangan suami selepas sah menjadi isteri...gmbr itu hanya lakonan ok..realiti nya aku tidak sesopan itu....



ini la wajah kesayangan aku.....En Suami yang tercinta...



gmbr dihari perkahwinan.....tyme hujan nie..sanggup ku redahi jua...




disaat cinta berkembang mekar..hahahah....


Allhamdulillah....genap 2 tahun perkahwinan kami..aku sangat gembira..wlpn pelbagai dugaan telah mendatang..kami berdua tempuhi segala dugaan itu dgn tabah.,......sedang kn lidah lagi tergigit ini kan pula suami isteri...ihihhi...ayat p.ramlee nie.....

ye la..tipu la kalau aku kate kami x pernah bergaduh kn...ye betul aku selalu mencari pasal utk bergaduh.....ade je benda yg nk di complain hingga menyakit kn hati..tp bukan selalu ok...rase nye dlm 2 tahun usia perkahwinan kami baru 3 kali kot kami bergaduh secara serius......ye la dlm life kami tiada sesi pujuk memujuk ok...bile da bergaduh sakan....last2 sorang diam..sorang buat x tau..abis2 dedua tertido n esk da baik blk.....cm tuh la.....tp ye..itu la yg mematang kn perkahwinan kami....

aku harap sangat..lepas hari nie n hari2 yang seterusnya..aku akn lebih menjaga rumah tangga kami dengan lebih baik dan sentiasa menjaga suami dan ank2 kami kelak.....hapy 2nd anniversary sayang......org n alya sayang papa sangat......
-da byk kali try tuk upload video perkahwinan kami...rase nye ramai org x pernah tgk pn...hihihi...tp x de rezeki la....internet mcm siput....x dpt share....next tyme k...



Friday, January 28, 2011

Rebate Penggunaan Tol Di Lebuh Raya...

Rase nye sume org faham kot ape yg aku nk cite nie....aku rase aku la slh seorang pengguna lebuh raya tegar yg terlewat utk sedar psl benda nie.....ye la..kerajaan da bg kemudahan dan subsidi nie since 1 sept 2009 kot...tp aku hanya baru tersedar betapa rugi nye aku tidak menebus rebate itu mase bulan september tahun 2010...setahun weh aku rugi....


ye betul.....setiap pengguna lebuh raya sahaja yang akn mendapat kemudahan ini iaitu rebate sebanyak 20% daripada transaksi yang digunakan......dan TnG itu perlu di touch melebihi 80 kali sebulan.....jgn x percaya...aku adalah salah seorang pengguna tegar lebuh raya kt Malaysia nie dan aku la juga salah seorang penyumbang kepada ekonomi negara...setiap hari aku akn membantu utk menjadi peyumbang tetap kepada higway plus...NPE dan juga Terowong SMART...sehari aku akn touch TnG aku tue sebanyak 8 kali....byk kn.....so sebulan..Insyaallah la..kalau aku pndai berjimat dan keluar awl pagi...blh aku jimat sikit...kalau dgn mood sekarang nie...memang lebih daripada 160 kali sebulan la aku touchkn TnG aku tue kt highway....



Klau aku story kt kwn2 aku ramai kate yg aku nie membazir..ye la duit gaji aku terbuang kt highway lebih dari 200 sebulan..cm ner nk jimat kn...bkn ade jln short cut pn....x kn dek kerana nk jimat aku kena redah federal highway hari2..memang la cuma RM2 je...tp kalau aku kuar opis kul 5 da tentu aku smpi umah dlm kul 7 atau 8 mlm...bazir duit kt minyak la plk kn......lg pn aku x sbr nk duk dlm kete lelame.. coz setiap hari blk dari kerja aku x sbr2 nk balik umah tuk peluk cium alya n nk bawak dier naik basikal tgk burung petang2......




so kepada sume pengguna lebuh raya mcm aku nie...rajin2 kan la diri anda utk me rebate kn pengunaan TnG anda k...coz bulan lepas aku dpt tebus RM 170 kot.....at least membantu juga la.....



nk tahu lebih lanjut...blh tgk kt https://privilages.touchngo.com.my/

kepada rakan2 sume....aku nie baru tersedar.....korang pn jgn terlewat k....



Tuesday, January 25, 2011

ye....saye masih belum layak...

akhir nye selepas 3 bulan duduk dlm dprtmn design...ade juga design yg diluluskan...hari yg agk gembira hari nie....wlpn masih ade yg perlu di tambah..at least keseluruhan idea dan konsep telah diterima....terima kasih ya Allah......bersyukur sgt.........selepas nie kena prepare tuk buat prototype pula sebelum blh dikeluarkan sebagai jualan......ia...wlpn hasil keje aku tidak setanding dengan rakan2 yg lain....akhirnya ade juga cahaya dlm ruang pekerjaan aku sekarang......

wlpn pagi2 hari telah menerima ceramah free...tp aku tahu semua 2 utk kebaikan aku.....aku perlu positif dlm menghadapai segala kritikan...bos kate bidang yg aku jage sekarang duduk dlm rangking yg terbawah sekali.....teruk kn....mcm mane la aku nk bimbing orrg sedangkan aku sendiri pn perlu di bimbing...aku sendiri baru merangkak2 utk belajar.....tp bos kate sbg ketua aku perlu buktikandan aku perlu tunjukkan sesuatu biarpn staff di cawangan lain lebih tua...aku perlu yakin utk menegur setiap rekaan diorang......layak ke aku.....

sejak dari 3 bulan lepas aku x berani nk komen design sesiapa kerana aku sendiri tgh belajar...aku hanye memerhati saja....tp sebagai salah seorang ketua unit..aku x pndai nk meletakkan diri aku setanding dgn senior2 yg lebih pengalaman..aku rase rendah diri sgt....ye la pengalaman mereka lebih dari 20 tahun..sedang kn aku baru 3 bulan....Insyaallah aku akn cuba buat yg terbaik...
sejak akhir2 nie aku asyik terpk kenapa la aku x ikut jejak kwn2 aku di universiti dulu tuk jadi cikgu kn.....aku tgk kebanyakan life diaorang hapy je...mungkin stress tuk handle budak2..tp setiap ape yg diaorang buat suda ditentukan....aku rase la......x perlu la pk benda2 kreatif setiap hari..x perlu dikritik sepanjang masa.......itu ape yg aku pk la...realiti nye aku pn x pasti..hihihi......mungkin mudah di mata aku tp tidak di mata mereka kn....
cita-cita aku yang sebenar nya hampir2 terkubur sekarang....ye betul aku semakin malas utk mencapai cita2 itu.......mungkin ade org yg pernah tahu...sejak duduk di alam rumahtangga dan telah bergelar ibu nie...cita2 itu semakan berkurang sekarang..tiada lagi semangat yg membara...tidak sama seperti di zaman ank dara yg single mingle itu.....hidup aku hanya fikir ank je sekarang.....yea.....

Friday, January 21, 2011

perjumpaan kwn2 maya......

wlpn n3 ini telah terlambat...n 2nd gathering akn dibuat pd 13 hb nie..tp aku masih juga mahu berkongsi cerita.....
yeaaaa betul... aku bkn bloggers yg begitu aktif...aku juga bkn seorang penulis yg akn ade mase utk menulis n3 setiap hari.....aku juga kurang masa utk memberi komen utk setiap n3 yg aku bace...tp yg betul aku x pernah tertinggal tuk membaca setiap n3 yg ditulis oleh yaya, hannah,nurul dan dayu.....
itu je la 4 org blogger yg aku kenal mase aku jumpe mereka di mid valley ari tuh.....aku memang rase nk pergi coz aku da lame x jumpe si macho auf yg memang aku da kenal n nk sgt jumpe raina n myiesha....aku da lame sgt follow blog nurul.....aku suke cite2 nurul semasa membesarkan raina dulu....aku pn suke bc n3 dayu...x pernah tinggal pn....tp dayu x kenal aku pn coz mungkin aku hanya pernah komen kt blog dier sekali aje......selebihnya aku bace senyap je tanpa tinggal komen...sory yea dayu.....sgt teruja jumpe hannah....sgt baik dan lembut.....rase mcm segan pula bile nk bercakap dgn dier...dlm hati asyik terdetik..lembut nya hannah...terserlah kewanitaan nya...malu aku rase.....hahaha...hubby pn asyik duk ckp...hannah senyum manis je...hahahah...smpi ke rumah dier duk sebut benda tuh.....
yg lain2 aku berkenan sgt dgn anak zuris..n zuris yg tersangat comel n frendly..........misya ank azie yg super cute......n baby imaan ank fad yg comel n bulat.......serta sha n baby rasiya yg baik sgt blh tdo atas bahu tanpa meragam...yg lelain tuh x sempat sgt la n bertegur sape coz aku nie pemalu sikit...hihihihihi....

hubby aku pn x amik gmbr bebyk pn.......nie je la sikit2 gmbr yg ade.....



alya super xcited.....



sempat gk aku posing ngan ank aku dlm benda nie....





alya main bola dgn miesya..bola ikut color baju okey...



sesi bersuai kenal....


akhir sekali bergambar beramai-ramai......happy sgt....wlpn x kenal....tp mcm da lame kenal....

Wednesday, January 19, 2011

alya sofea 1 tahun

yea...aku sgt sibuk minggu ini...ank tidak sihat....keje di ofis kena buat....mcm2 nk di kejar....x sempat updates ape pn...n3 nie pn da terlambat nk updates psl blogger gathering pn da mcm terlambat........tp disebabkan nk share juga pic ngan kengkawan...nk update la juga kn......


sabtu dan ahad yang lepas memang tersangat la fun.....memang best......tgk alya seronok tepuk tangan n goyang badan biler reramai nyanyi lagu birthday...dier seronok merangkak keliling mega kidz n jumpa ramai kwn yg lain.....rase tersangat la gembira....ari sabtu lepas 15 jan genap umur alya 1 tahun......dan ari ahd nye pula aku bawak alya berjumpe rakan2 baru (nanti updates cite psl perjumpaan bloggers nie plk k)


tidak ade parti besar-besaran pada hari lahir alya......tidak ade kenduri kendara bagai..hanya ade parti kecil bersama adik beradik 6 org..ipar2... dan sepupu serta ank-ank buah seramai 7 org....bermula dgn bacaan doa selamat dari abh yg tersayang....bermula la acara bernyanyi beramai2 bersama ank buah dan sesi meniup lilin......hihih...last minutes sempat juga la buat banner n gantung2 belon......seronok juga.....
thanks tuk kak lela n acu yg sanggup meniup belon dan menggantung belon keliling rumah.....terima kasih juga kepada ibu mertua yg sanggup masakkan pulut kuning berserta rendang, kari dan nasi impit.....yg lain2 hanya la makanan2 segera yg digoreng dan di beli sahaja......terima kasih juga kepada suami yg tercinta kerana sanggup mencari banner pd jam 11 mlm n mcm2 kerja yg di buat tuk siapkan majlis yg x seberapa di kala minit-minit akhir sblm majlis bermula...terima kasih x terhingga......



tidak ade gmbr alya sensorang yg senonoh utk di pertonton kn......ini sahaja yg ade...baju tuh kredit tuh pak ngah coz pak ngah yg belikan mase pegi bandung dulu......tp alya pki setengah jam je coz x selesa....



nila gmbr ank2 buah aku bersama nenek.......nenek paling hapy coz sume cucu ade....



birtday banner alya...simple je........

untuk alya....

alya...mama bersyukur kerana alya lahir di dunia ini dengan sempurna dan terlalu indah buat kami...alya menggembirakan semua hati keluarga dan menjadi kebahgiaan semua org...wlpn alya cucu ke 5 dlm keluarga...tp alya masih menjadi kesayangan kerana atuk n nenek yg byk meluangkan mase bersama alya...... dlm keluarga papa pula...alya merupakan intan payung mereka.....

alya...

bila kamu di gigit nyamuk..mama yg dimarah..kamu lembam akibat terjatuh...mama yg dipersoal...apabila kamu terhantuk atau terlentang....mama dan papa akan dipersalahkan...semua yg berlaku ke atas di kamu adalah kesalahan mama....begitu sayang nye kedua atuk dan nenek terhadap diri kamu.....bile kamu menangis..mereka bekejar dahulu....bergembira la kamu kerana kamu sgt disayangi.....kamu ditantang bagai kn puteri yg tiada galang ganti.......

alya...

ape yg mama dan papa buat adalah yg terbaik utk kamu....biarpn ramai yg menegur kerana masih mandikn kamu dgn air suam sehingga umur 1 tahun dan smpi sekarang..mama tidak pernah peduli......wlpn ramai yg mengata kn pelbagai pembaziran utk diri kamu..yg pasti itu yg mama mampu...mama tidak pernah rase duit mama dibazirkan utk setiap keperluan kamu....

alya...

kasih sayang papa dan mama tidak pernah berbelah bagi....moge alya akn sentiasa sihat...menjadi ank yg baik dan sempurna di hati mama dan papa...mama harap alya akn sentiasa sihat dan membesar menjadi ank yang bijak pandai kelak.....semoga cepat pndai berjalan ye sayang...x sabar mama nk tgk kamu berlari.......biar ape org akn kate..kamu tetap ank mama n papa yg paling comel di dunia ini....

mama sayang kamu selamanya......

Friday, January 7, 2011

Jumaat

Sekejap je masa berlari tinggalkan kita....sedar x sedar da seminggu berlalu.....ari nie jumaat pertama di tahun 2011....byk perkara perlu dikejar n dilakukan pada tahun ni....hal keluarga, kewangan,kerja-kerja di pejabat, keperluan anak....masih blm sempat membuat check list utk semua perkara.....harap sangat semua perkara akan berjalan dengan baik seperti tahun-tahun sebelumnya.......kalau tahun nie lebih baik..terbaik juga kn?



alya kalau ambil gambar sekarang suke buat muke mcm itu..susah nk dapat senyuman manis lagi.

***smlm ke tesco xtra....barang da naik ke hape sekarang..pampers huggies ultra suda naik sampi RM 54- 60 keping..giler mahal..lg mahal dari mamy poko....stress.....perlu ke bertukar ke jenama lain.....selain dari drypers kerana bila alya pakai..abis sume naik ruam....adakah brands pet pet atau pampers same kualiti dgn huggies? rase nk try la..harga nye mcm berbaloi2 aje....ade pendapat?
bile ank da nk masuk 2 nie..rase nye kena pndai berjimat kn?..;)

Wednesday, January 5, 2011

1st check up....

smlm aku ke pusrawi tuk checkup bb dlm perut utk kali yg pertama....perasaan sgt bercampur baur.......tgk ibu2 yg hapy semasa mengandung mengingatkan aku mase memula aku pregnant kn alya dulu...sgt teruja dan gembira..muka rase berseri2....hidup rase bermakna sgt.....tp kali ini....start dari semalam...perasaan telah kembali sedia kala....aku mula hapy dgn kandungan yg ade sekarang....sudah 2 bulan rupanya....rase tersentuh hati semasa melihat ade jantung sedang berdegup dlm perut aku..ya Allah...besar nya anugerahMu....kenapa la aku perlu bersedih dari awl kn..kenape la aku rase x bersedia sgt mase nk hadapi rezeki ini...tp yg pasti kini..aku benar gembira..setiap kejadian..pasti ade hikmah nya kn...Allah maha mengetahui setiap kemampuan hambanya...hahahaha.....



first tyme masuk berjumpa dgn doc..terus aku disapa dgn senyuman manis dan sinis....hahah...doc terus je tanye...bukan baru bersalin ke.....hahahaha....

doc pn terkejut coz dlm catatan dier aku pernah kate akn pegnant lg 2 atau 3 tahun...hahah...tup tup......alya baru nk masuk setahun aku da pegnant lg.....akhirnya dpt juga kata positif dari doc wlpn rase segan dan silu......



sepanjang waktu kehamilan nie...alya tersangat2 la manje nye n sentiasa merengek..mungkin dier tau yg aku pregnant lagi kot.....kesian juga dier....every tyme dier duk atas pangku aku dlm kereta..aku sentiasa ckp dgn en.suami..mcm mane la alya nk tdo atas riba tyme perut da besar nanti kn.....x dpt nk imagine lg....semoga semuanya akn dipermudahkan untuk aku....



*****smlm tanye rate nk deliver kt pusrawi...huhuhuhuh...mcm da naik je...aduhai......mesti kt tmpt lain pn da naik harga juga kn....