Tuesday, February 22, 2011

liaison officer


lihat gmbr di atas..mcm seronok kn...jumpe org asing..berjabat tangan n perkenalkan malaysia n produk yg dihasilkan....mesti korang x berapa nk faham kn..nie la salah satu kerja aku yg aku kena buat utk 3 hari yg akn datang...sambut guest dari luar negara n entertain diorang...wa.....dasyat la aku...kakakaka...english sgt la berterabur...dpt lak job scope mcm nie.....

dulu aku x penah nk ambil tahu pn...ape benda la keje nie atau pn lebih dikenali sebagai Liaison Officer (LO)...yg aku tahu diorang kena iring org2 yg datang kt event company kitorang..tuh je yg aku tau.....tp tahun nie pertama kali aku dilantik sebagai LO...hadoi aku igt mudah je kerja nie....layan je mane2 guest yg dtg..bawak diorang berjln n pegi makan....n full stop. tp aku memang silap.....minggu lepas aku da kena anta kursus utk branding aku nye service interaction..siap ade sesi grooming bagai...susah rupe nye...kena tau byk knowledge pasal malaysia..kalau tidak mesti aku memalukan negara...
n mase kursus tue satu yg aku pasti kalau language kite x betul mcm mane la aku nk sampi kn maklumat dgn tepat kn....bile asyik bercerita pasal entertain guest nie aku asyik la terpikir kn...kalau la HANNAH JOHARY ade kt tmpt aku mesti dier x de masalah...muke dier manis....nmpk frendly n paling penting communication dier pasti excellent.....Hannah...could you help me? Do u will replace my place for 3 days?
Kalau la perkara itu boleh terjadi..atau 3 hari itu boleh berlalu begitu saja.....mesti mudah hidup aku kn....sekarang nie tgh cr info berapa tingkat klcc ape ade kt kl tower.....ape yg menarik kt malaysia...budaya mcm mane...ape jenis kayu..ape teknik batik..bahan ape dier pakai...hadoi..mcm2 la...n aku kena pastikan semua nye aku boleh expalin in english boleh ke aku?
Dulu mase aku study...confident level aku sgt tinggi n communcation skill aku sgt excellent...hahaha...perasan kan..tp bile da bekerja nie..jumpe org yg makin besar dan makin hebat jadikan diri aku makin kecil dan semakin kecil....

Ini la dier guest yg aku kena entertain utk 3 hari akn datang....nmpk frendly...belgium guna bahasa ape eh? english ke? kikikiki...nk sebut nama penuh guest nie pn aku x berapa nk tahu...kena bc juga psl belgium coz knowledge aku tentang negara tu zero.

Thursday, February 17, 2011

kelahiran ank...

sekarang nie musim kwn aku tunggu kelahiran ank mereka xkire la kwn lelaki atau perempuan..tp mcm meriah sungguh dgn perkabaran ibu2 yg nk bersalin nie..kengkadang si ayah pula terlebih suspen.....kebanyakan nye sume ank pertama..n kebanyakan nye sume mengandungkan ank perempuan insyaallah...n bile tgk status fb ade yg da genap 40 weeks tp masih blm deliver....ade yg ditahan kt hospital coz uri kt bawah..siap da bg tarikh kena operate...tp mase hari operate baby da turn tue de normal plk..hihih memang klaka.....
teringat pengalaman mase bersalin dulu..aku pn terlebih due..terlebih sehari..so aku tau perasaan rakan2 aku yg tgh tunggu saat kelahiran...lagi2 bile kwn2 yg sepatutnya due di bulan yg same ngan kite da terbesalin lebih awl..lagi la rase seriau.....lagi2 dgn ckp2 org keliling yg asyik duk tanye bile nk bersalin.....hihihii.. ye la kn bile kwn2 seperjuangan same mgandung da bersalin da terdengar pula cite2 ngeri..da pasti la akn menakutkan kite kn....tp mase aku da nk dekat tyme bersalin dulu aku x suke pn nk dgr pengalaman org bersalin..hihih...x nk menakutkan diri sendiri...tp yg pasti aku nasihatkan kepada ibu2 sume jgn caye la sume cite dongeng tuh sebab pengalaman bersalin setiap org pasti berbeza.....
untung sabut akn timbul...untung batu tenggelam la kite...hihihi..kt mane pn kiter bersalin, swasta atau gov..kalau Allah nk uji kite..kt mane2 pn same...tp bagi aku bukan tyme nk bersalin tuh penting tp saat selepas kelahiran itu lebih menduga perasaan...
kepada kawan2 yang aku sayang n aku kenal iaitu Nurfarrah, Norhafizah, Waznah, Norhidayatika, Ratna, Isteri Abang..dan lain2 yg tidak tersebut..harap2 kamu sume akn sihat sentiasa dan bersedia menungu saat kelahiran dgn hati terbuka okey.....semoge semuanya selamat dan akn dipermudahkan kelak....

Monday, February 14, 2011

kandungan gula dalam darah...

second pregnancy ade simptom2 baru yg aku dpt.....kaki aku selalu kebas.....x tau kenapa....x kire pagi ke petang atau mlm.....minggu lepas g 2nd check up kt pusrawi doc kate normal je....tp aku pelik la nape la aku nie selalu sgt rase letih x bermaya n kebas2 la bagai.......



so dlm hari khamis tuh nk x nk aku g juga la klinik sebab rase x sihat sgt......tup2 doc kate kandungan gula dlm darah aku tinggi...dat y...aku rase kebas2 cm tuh...so dier tanye aku...aku g anternantal check up kt ne...aku story la yg aku check up kt pusrawi..terkejut atau tidak dier kate itu adalah hospital yg dia paling x syorkan tuk aku pergi..terkejut aku......seteruk itu kah hospital itu...coz mase aku deliver alya ari tuh aku rase ok je...coz doc tuh kate 10 tahun dulu dier bekerja di situ n dier tahu mcm mane keadaan hospital tuh......tp tuh 10 tahun dulu kn...mungkin sekarang da ok da...tp rase cuak gk la dlm hati...



so sekarang nie aku perlu di refer ke hospital kerajaan....hadoi....tersangat la bercinta ok..malas sgt rase..aku kn duk s.alam...tmpt yg ade tuk check up cuma kt sek 7 n paling dekat hospital klang...gile sesak...aku rimas weh....aku siap tanye doc tuh lagi...x bleh ke saye g mane2 hospital swasta yg lain..dier kate x de hospital yg baik kt area s.alam tuh tuk anternantal check up...dier kate aku mesti juga pergi ke mane2 hopspital kerajaan utk mememastikan ank dlm kandungan aku ok....


serius aku takut.....ye la...x penah plk rase mcm nie.....kalau la bebetul aku penghidap diabetes...hadoi la......ape nk buat nie..buntu ok....tp kn nape 2nd pregnancy plk aku ade masalah nie eh..bile difikirkan balik...sebab utama mungkin:-
> berat badan aku yg berlebihan
> aku suke minum jus n aiskrim...
> n aku mkn nasi seperti biase..tiade lagi alahan pada nasi seprti mengandungkn alya dulu....
tuh je kot...yg aku blh fikir skrg....otak aku semak sekarang...dari pg mcm2 artikel aku bace kt internet tentang gula n diabetes tuk org mengandung..yg pelik nye aku x phm....hahah..pdn muke aku....

Wednesday, February 9, 2011

maafkan mama sayang.....

stat bersedih 2 3 hari yg lalu.......mesti ramai yg tau kn jiwa ibu mengandung mcm aku nie cepat sgt terase n tersentuh waima dgn benda kecil pn..ape lagi benda2 yg bersangkut paut dgn periuk nasi kite.....aku seronok tgk org lain hapy...aku suke tgk org hapy..kenape la aku x hapy sekarang...



yg paling buat aku sedih...smlm aku tersedar..rupenya aku abaikan ank dlm kandungan aku selama nie..da 3 bulan berlalu..x de ape2 usaha pn utk baby nie..sian kt dier..mama mintak maaf sayang...kenape la aku x adil sgt kn...aku tidak lagi mendengarkan ayat-ayat al-quran mcm aku buat mase aku mengandungkn alya...aku x penah mkn sebiji pn folid acid since dr hari pertama aku tahu aku pregnant..aku tidak lagi minum susu......aku x penah pn jage pemakanan aku....aku rase blm cukup doa dan zikir2 aku utk baby nie...sedih nye aku.....



aku lalai sgt dlm mengejar hal kerja dan kehidupan aku..aku lalai dlm menunaikn tangungjawab aku...aku leka dgn hal2 remah yg berlaku..maafkn mama sayang...mama sayang kamu sepertimana mama sayangkn alya.....

alahai mama..nape la mama nie sedih2 selalu kn.....