Thursday, March 31, 2011

bkn cacat mungkin kurang sempurna

aduhai....bkn nk mengeluh.....kerja byk hari nie..sume urgent..sume kena gunakn otak yg kreatif..sume nk cepat...paling lmbt pn esk kena settle........tp otak nie asyik duk pk cacat ke aku....n hati asyik la rase gundah...nape la pepagi td jam 7.45 am gatal je tgn buka blog hannah kn...kalau aku terus je g bekpest mesti aku x mcm nie skrg..mesti aku tgh buat keje ngan senang hati sekarang....selalu bc blog hannah buat hati tenang...hari nie hati jadi x tenteram plk........mcm mane nk buang perasaan nie eh.....dekat kul 10 da nie.....emo sgt ke aku eh....



aku x cacat la...x terase cacat pn....tp nape plk ade statment yg mengatakan ibu yg x de susu 2 cacat...tp nape ayat tuh blh buat hati jd cm nie eh...betul ke ade ibu yg sesaje x nk bf ank..aku rase x kot..igt senang ke bg ank fm...aku sendiri da dekat 7 susu tau aku tuka tuk cr yg serasi...kalau blh bf..baik aku bf je...tp da susu tue sikit sgt.....ank plk asyik la nangis x mor bf..salah aku ke....nk bg guna botol pula aduhai bile pam pn sikit sgt la hasilnya....so cr alternatif....guna fm je la supaya ank x mngis kelaparan..



iskh susah nye hati..igt aku suke ke bazirkan duit dekat 300 sebulan hanya tuk susu...kalau blh jimat aku pn nk jimat.....hati...tlg eh.....aku perlu kan jiwa yg tenang tuk dpt kn minda yg lebih kreatif sekarang...

Tuesday, March 29, 2011

Bertukar Citarasa

Semlm..sewaktu lunch hour sempat bergegas ke pavillion yg cuma terletak x smpi 200 meter pn dari opis aku......iye betul wlpn dekat baru kali ke-2 kot aku jejak kaki kt situ.....tujuan utama adalah utk mencari kasut tuk alya coz suda byk tmpt aku pegi tp kasut yg di cari asyik la x de saiz n design yg aku nk memang agak terhad sgt yang aku blh jumpe..since minggu lepas aku menjelajah dari klcc, jusco,sunway, tp x satu pn dpt memikat hati....akhirnya semlm aku berjaya juga membeli kasut baru tuk alya.......alya memang hapy dgn kasut tue...aku smpi umah dlm kul 6.30 cm tuh....terus dier amik kotak kasut n punggah2 n terus nk sarung kt kaki.......lame juga dier pki kasut tuh bejln ke hulu ke hilir......dekat nk mlm baru alya nk buka......
lepas try kasut dier pn nmpk bungkusan lain....aku telah membeli botol baru tuk alya....memang botol lama patut aku tukar pn...coz da lame kot...dekat 7 bln alya pki botol yg same.....dan akhirnya aku suda tidak lagi menjadi penggunan tegar avent......maaf bebyk yea avent...saye suda beralih arah....ank saye lebih gemarkan botol yg warna warni n bercorak skrg.....suda jemu mungkin melihat botol avent yg putih dan plain dan tidak menarik itu......


sebelum nie alya asyik la berebut dgn sepupu dier coz botol sepupu dier nan satu itu sgt la berwarna warni dan memikat hati.......sian gk aku tgk dier..so aku amik kesimpulan tuk tuka kn botol alya coz alya prefer kepada botol yg lebih ceria dan comel........


lg pn slh satu sebab lagi aku tuka botol avent tuh coz ank buah aku yg lain sume pki botol avent juga..so selalu la bertukar botol n berebut penutup..kengkadang memasing main sauk je nk masuk mulut padehal org lain punya botol......di atas sebab2 itu la aku telah beralih arah kepada jenama yang lain....



alya sgt hapy n suke dgn botol baru..bkn botol je okey..aku siap beli soother sekali....kehulu kehilir di usung botol baru tue...aku pn suke tgk..comel je......


selamat tinggal avent.......terima kasih diatas segala jasa selama 1 tahun 2 bulan okey.....saye sgt berpuas hati.....



selamat datang MAM sgt suke dgn prestasi kamu setakat satu mlm okey....asl alya gembira..mama pn rase gembira......aku suda membeli 3 botol sekaligus okey......2 berwarna pink dan satu berwarna purple......sgt cantik dan menggoda hati...sgt ceria dan girly......alya sgt hapy.....


rasenya ank kedua ti mesti aku beli botol MAM juga...coz aku sendiri pn secara peribadi suda jemu tgk design avent yg begitu formal itu......

Monday, March 28, 2011

hapy anniversary rianna....

wa.......cepat tul aku buat n3 tuk ko kn ryn...
hapy anniversary okey....semoge kau bhgia selalu hendaknya.....perkahwinan korang aku masih igt smpi skrg..dihari perkahwinan ko ade perarakan kematian cina di pekan meru sehingga menyebabkan kesesakan lalu lintas & awie smpi lmbt di hari persandingan....kaler khemah yg cantik itu masih juga aku igt.....bulu mate yg tercabut itu masih kekal dlm kotak ingatan aku.....segala org bersilat siap berparang kt umah awie masih tersemat dlm hati aku..dr ko bertunang smpi la ber'anak' sekarang kau masih kawan aku.......harap2 kite akn berkawan smpi bercucu cicit nanti......



semoga kau akn sentiasa bahagia disamping awie yg penyayang...aisy yg comel serta ank2 yg akn lahir kelak...jaga family baik2 okey..sayang awie selamanya eh....sayang korang sekeluarga....
selamat ulang tahun perkahwinan rianna & zianuridza........
ececeh...nie je gmbr yg senonoh aku ngan ko yg aku aku ade......yg aku tau aku x de amik gmbr semenggah pn ngan ko kn....


dihari persandingan ko..aku jd pengapit yg paling vogue tyme itu....hihihih....perghh..tgk body aku yg bersaiz 's' itu membuat aku telan air liur 10 kali coz baju tuh sekarang muat masuk tang betis je...hahahahahah

Friday, March 25, 2011

anak dara - alya sofea

da lame sgt x buat n3 tuk alya....da lame juga x upload gmbr alya kt dlm fb mahupn dlm blog...rase mcm tawar hati coz seblm nie ade duk kecoh kt kwn2 muke aku di copy n di crop uk buat pengiklanan sebuah butik n tersebar la kt paper berminggu2...memang sakit hati coz muke aku 2 x la sgt muke aku..tp hodoh la juga..ramai pulak setuju tuh muke aku..so aku rase takut2 nk upload gmbr baru sekarang....nk buh watermark memang mls la.....hihi...x pe la mane tau ade rezeki ti aku buat n3 psl gmbr yg aku cite nie......
alya sofea sekarang suda besar...suda berjalan dgn laju..suda x blh nk berdukung....suda pndai minta ape saje yg dier nk suda pndai sebut byk perkataan seperti mama,papa, u..wan,, akuk(atuk) nenek,abam (abg) adik,no, opah, kakak..amam (mkn)...cat...abbit (rabbit), kuku(susu) loyeee (lorry) bush (bus) pish (fish)....alif..ba ..ta...n byk lg perkataan...aku sgt kagum dgn perkembangan alya.....wlpn alya lmbt berjln coz aku target alya berjalan sblm umur setahun...tp aku bersyukur juga..genap setahun 2 bulan alya suda berjalan dgn laju dan stabil...wlpn kengkadang selalu jatuh coz dier x blh nmpk org lain, mule la mengedix lebih n terus x dpt kawal keseimbangan....
alya sekarang suda pndai buat mcm2 perkara..perkara yg paling papa alya x suke tgk alya buat adalah alya suke korek idung n iqmal tuduh aku suke korek idung depan alya...pengotor kn..ihhiihi.....aku pn x tau mane dier belajar..korek telinga n pusat memang tabiat dier dari kecil..kengkadang ade sekali tuh teling dier siap berdarah coz terluke alya asyik duk korek...aku pn x tau nape alya ade tabiat duk korek2 nie.....mcm2 perkembangan alya sekarang.....
gigi alya pn da byk sekarang...n cantik je tersusun....nasib x berterabur......alya start tumbuh gigi sebelum berumur 6 bulan.....

sekarang gigi alya sudah ade 14 batang....8 batang di atas n 6 batang di bawah..wlpn suda ade gigi geraham..alya masih blm mkn nasi...dan hanya mkn bubur....ank saye suke sgt aiskrim n air manis..so kami suami isteri terpakse sorok2 kalau nk mkn..aku x nk la ank hyper aktif sg ti terlebih gula...hihihihi

sekarang nie kalau nk ambil gmbr alya yg comel susah sgt coz alya suke sgt buat memek2 muke.....


rambut alya sgt sikit n halus n mule mengerinting di belah bawah sekarang.....iqmal sgt susah hati...n atuk yakni ayah iqmal kate besar sikit kena buat rebonding...tp aku x kisah pn..comel ape ank rambut kerinting......ti da besar kena pki tudung....so x yh la susah hati....


alya sekarang kalau da penat berjalan terus je duduk atas lantai x kire kt mane pn..aku yg naik malu coz bile aku dukung bgn kn...dier akn meronta nk turun...so aku ngan iqmal amik keptusan yg kami hanya ke shopink komplek seawal pagi atau pada hari bekerja sahaja...so kalau alya nk duduk pn org x langgar dier....



nie adelah favorite alya sekarang..berendam dlm kolam.......gmbr telah jadi agk lucah kerana baju mandi telah dibuka sebelum gmbr di ambil...rumah saye tiada rumput...so alya mandi kolam dlm garaj kereta sahaja atau kt dapur sahaja..asl boleh kn..janji ank hapy...




alya nk main sekarang pn asyik duk dlm kolam..









gmbr papa bersama alya diatas adalah inspirasi dari zuris...sblm nie tgk hubby zuris muat naik menatang tuh..so satu hari tue pakse iqmal naik juga..nasib dier sanggup...coz alya x nk berganjak selagi x naik benda tuh.....yg lebih tragik iqmal naik ngan alya siap benda tuh berpusing kt satu floor sunway pyramid bwk diorang jln2...ramai juga org yg pandang...bak kate iqmal naik tebal muke orag.....tq sayang........coz sanggup juga layan alya kn....






Thursday, March 17, 2011

macam x cukup mase

alamak..ari nie plan nk balik awl...mak aku x berape nk sihat.......alya pula batuk dan berkahak dekat 2 minggu......ank kakak aku masuk hospital psl perkara yg same..x pasal detect ade virus dlm darah la pulak....x pasal umah aku penuh ngan bebudak coz ank kakak aku yg lain ditinggalkan kt umah mak..wlpn hanya 4 org...tp mk aku smpi demam la hari nie..

ye la selalu hanya jg alya yg begitu behave...x psl dtg pula cucu yg agk hyper dan byk akal.....mane x demam mk aku yg x berape nk muda lg tuh.....da 3 hari pula jg 4 org cucu...hihi..sian mk aku..nk buat mcm mane aku nk amik cuti n tlg jage bebudak pn ari2 ade meeting n ade keje urgent...

kalau asyik cuti ti x psl plk di cop x perform plk..ye la keje kerajaan nie susah juga..politik di tempat kerja yg berleluasa nie aduhai..blh sakit kepala dan hati...lg2 nk puaskn hati org.......kalau ape yg kite buat baik tuh kn...susah nye org nk nmpk...tp kalau buat onar tu....x smpi sesaat sume org tau....lg2 aku yg masih baru nie..hik hik hik......sume nmpk aku kecik je cm kuman....nk x nk wlpn x berapa nk bagus kena juga la expose kn diri di setiap kerja yg diperlukan kn....hopefully dpt la aku memenuhi semua kehendak bos nie..tp x tau nk buat yg mane dulu.....sempat ke keje nk siap kalau aku blk awl hari nie...
aku rindukan suasana bekerja bersama org2 di dlm gmbr nie..setakat nie mereka adlah yg terbaik...dlm gbmr nie 11 org telah ditransfer termasuk la aku...sedey..:( rindu sgt tyme dulu2.....


sekarang nie aku duk berserabut tuk siapkn salah satu kerja seperti yg di atas n tgh nk plan buat bengkel rekaan kt kelantan....nk buat design ape pn aku da x tau....

Wednesday, March 16, 2011

Friday, March 11, 2011

jumud...

baru sebentar tadi.......ade kengkawan aku duk borak dlm opis dengan nada yg kuat.. berbual pasal kerja mungkin....ntah ape yg dibincang kn tetiba ade sorang tue bertanya...

si A: JUMUD tue ape......

si B: JUMUD ko x tau ke........tetiba si B tanye kt org lain...korang tau x jumud tuh ape?

si A: pas tue A jawab pula lg.....kalau aku JUMUD aku x tau KEMUT aku tau...

giler sengal..aku pn gelak la sensorang dlm bilik nie.....

tetiba dtg pula si C..

dier pula jawab ....jumud tuh mcm jakun, batak n etc......pas tuh ade pula yang menyampuk betul la tue....hihihihihi........ade pula yg jawab jumud tuh mcm beku....

betul ke maksud jumud tue..aku sendiri pn x pasti..setahu aku JUMUD tue melambangkan sesuatu yg beku ,tidak terbuka....atau fikiran yg statik...cm tuh la kot........ape maksud dier yg sebenar eh....mcm2 persoalan di ptg jumaat nie kn.....

Thursday, March 10, 2011

SUNSHINE....

you are my sunshine...

my only sunshine....

you make me happy...when skies are grey.....

you'll never know dear..

how much I love You

Please Dont Take..My Sunshine Away...
.

hari ini mood aku telah berjaya dirosakkan oleh org2 yg memang bertangung jawab...x penah la dlm seminggu tue senang hati sentiasa kn...susah btl nk puaskn hati manusia..nasib baik ade matahari kecil kt atas tue yg sentiasa buat aku gembira.....

aku rase bb dlm perut aku nie mesti same gk mcm muke alya mase kecik2 dulukn.....hihih..rindu alya tyme baby......

Friday, March 4, 2011

pembelajaran si kecil

aku sgt terpengaruh dgn isu2 pembelajaran si kecil....aku asyik mencari di mana tadika n sekolah terbaik.....aku rase mungkin seawal usia 3 tahun aku akn menghantar alya ke sekolah..aku tidak sepandai ibu2 lain yg pandai utk mengajar n mengasah minda si kecil..aku kagum dgn ank2 yg pandai membaca seawal umur 3 tahun......emak aku yg hanya bersekolah setakat darjah 5 dan blh mengajar kakak aku utk membaca seawal umur 3 tahun semata-mata dgn menggunakan surat khabar.


ank kakak aku pula blh menghafal alif ba ta n abc seawal umur 2 tahun......semata-mata dgn menggunakan kad yg ditampal di dinding dan segala mcm cd yg dilihat di dlm kereta dan dirumah...aku sendiri..tidak mempunyai monitor di dalam kereta dan tidak menampal ape2 di dinding sebagai panduan utk alya belajar...hanya berharap pada buku2 yg aku beli dan itu pn asyik tertanguh utk bace..selebihnye semua akn hancur kerana alya asyik duk kunyah.

alya sekarang da hampir 1 tahun 2 bulan...aku nmpk sgt yg dier cepat belajar sebab mak aku selalu baca paper kuat2 supaya dier dgr n mengajar sikit2....alya sgt bijak kerana bile org bercakap dier akn tgk mulut kite dan ikut setiap satu...

tp aku sendiri mcm x cukup mase..blk dr kerja..aku hanya ade masa 2 jam dgn alya..bg dier mkn..bwl jln2 n guling atas katil..x smpi kul 9 mlm alya pn da tdo..kengkadang alya tdo seawal jam 7.30 mlm...yg aku ade hanya hari sabtu dan ahd...itu pn x dpt guna sebaiknya....sebab bile wekend menjelma pelbagai kenduri dan agenda menjelma....

tp aku bersyukur kerana wlpn emak aku tidak berpelajaran at least aku x risau kerana dier nenek yg bijak utk mengajar....aku sendiri tak pernah bersekolah tadika tp mase darjah satu aku periksa no 1.....hihih...tue sume hasil dari didikan emak....tp aku x blh harapkn emak je kn..aku kena cr alternatif..

sejak alya berumur 6 bulan aku da cari class swimming, ballet, piano atau bermain violin utk alya.....kebanyakan nye hanya terima student seawal umur 3 tahun...aku suke nk alya belajar benda2 tu coz dulu aku x berkesempatan. aku da survey pn..aku harap aku masih mampu utk hantar alya nanti..jika tidak semua pn harap class muzik n swimming tuh aku mampu... aku penah terbaca yg salah satu cara nk merangsang otak ank dgn cepat dgn mengajar ank bermain alat muzik.....betul ke tidak aku pn x pasti coz x satu pn adik beradik aku pndai main alat muzik...


alya duk kusyuk kunyah buku yg da hampir hancur pn sekarang..


pas tue dgn muke x berslh je buat2 tanye...nape mama?

emak ngan abh penah pesan kt aku.....aku da belaja smpi degree..so aku kena pastikn ank2 aku kena lebih dari aku...berat juga tue kn...pas nie kalau alya da sekolah n dpt nombor corot..mesti letih mama kena bebel dgn atuk n nenek kn....





Thursday, March 3, 2011

muke & hati yg baik

aku tau hati aku pn blm tentu lagi wangi...tp org2 yg terase mereka ahli syurga itu tersangat la menyakit kn hati...pagi2 buka fb ade org tag gmbr kt aku..ok fine..gmbr kami berdua..bersama rakan sekerja......tetibe ade pula dua komen yg tertera melalui seorang manusia yg sama..aku tidak pernah bercakap secara langsung pn dgn manusia itu...dan aku tidak pernah pn bekerja bersama dgn dier..dan yg aku tahu..manusia itu sgt bagus di dalm bekerja..dan berhenti kerana ade business sendiri..bagus sgt ank melayu..aku sokong....aku suke dier sebelum nie kerana cerita2 positif yg aku dgr tentang dier.....tp kalau begitu la dier yg sebenarnye...plz la....jejeauh la dr hidup aku....aku selalu bersangka baik dgn org tp kenape la aku selalu diuji dgn manusia2 plastik.

aku x tau ape tujuan dier tulis komen tue.....

  • komen pertama...besh pren...kah..kah..kah...kah......
  • komen kedua ....aida!!!!!!....sue senyum dlm pakse tue.......kahkahkahkah....

cuba korang bayangkan ape perasaan aku kalau bace komen tuh...siap ade perkataan kahkahkahkah yg merujuk kepada ketawa berdekah2 (andaian aku la.) coz kalau aku..hihihihi (ketawa kecil) hahahaha (ketawa gembira)

aida tue merangkap bos utk rakan aku tue sebelum aku di transfer kebhgian diorang...kenape....rakan aku tue terpakse ke keje ngan aku sekarang..n kenape pula org yg x pernah bekerja dgn aku blh nk komen cm tuh pula kt gmbr aku kn...aku x tau la aku nie emosi sgt ke ape...atau aku slh tafsir benda2 kecil mcm tuh..aku cuma sakit hati.....x tau nk luahkan kt sape.....

kalau la ade rakan2 kerja yg terbaca blog nie kn blh x tlg berhenti mengsycho ibu2 mengandung mcm aku nie coz aku da cukup byk masalah nk ditangung dan aku x perlu tambahan mainan emosi mcm nie lagi.....plz..aku merayu.....

mungkin perkara tersebut hanya gurauan dan perkara kecil utk seseorang..tp bkn aku..kerna ia menguris perasaan.