Friday, April 29, 2011

pakaian di rumah...

smlm aku amik EL coz ade follow-up checkup alya di KPJ s.alam.....tidak ade ape yg merungsingkan tentang kesihatan alya tp alya dilarang keras utk mengambil segala jenis ubat batuk...itu sahaja yg kami kena pantau..lain-hal.alya akan membesar seperti ank2 lain tanpa ape2 keraguan......






selepas selesai urusan-urusan penting kami singgah di sunway pyramid tuk cr hadiah kepada seorang kawan..smbil berjalan-jalan singgah sebentar di FOS & brand outlet....masuk sane memang kelakar..tetiba smbil belek2 baju tetiba iqmal tegur pemakaian aku di rumah.......iqmal tanye kt aku nape aku skrg kt umah x pki baju cm mase ank dara dulu...hihi..aku skrg asyik duk pki big tee sepanjang mase coz itu yg aku selesa...tidak perlu berseluar atau berkain...aku juga bkn jenis yg berbaju kelawar atau ber t-shirt dan berkain batik...x reti rase nye..rase pergerakan terbatas...sepanjang mase dari pagi ke ptg asyik la duk pki big tee......akhirnya bersuara juga suami daku itu.....selepas 2 tahun okey....




dgn penuh bersemangat nye iqmal pn duk pilih baju tuk aku smlm..siap cr boxer bagai....siap dier cari saiz n pilih kn warna..tersipu2 aku..coz x pernah suami aku bersemangat bershoping mcm tuh....bape kali aku tanya kt dier.. "yang...org da tua tau..bkn ank dare lg...org tgh mgandung tau"....berulang2 la ayat2 yg sama kuar dr mulut aku...last2 iqmal ckp..'ala dulu blh skrg nape x blh'....hihi....aku pn tersipu2 la malu coz dulu saiz aku xs kot...skrg suda L....mane la aku x malu kn.....cm x sedar diri plk........








nilah pakaian aku kt umah dr dulu smpi sekarang..langsung tidak bergaya...hanya sarung ape yg ade smbil melayan segala mcm kerenah suami & ank....baju big tee nie melambak aku beli kt jusco..hanya 10 - 20 hinggit je sehelai...mudah dan ringkas..baju2 nie juga la iqmal da muak tgk coz x kire pagi petang siang mlm..aku asyik pki baju nie....jarang sekali aku berseluar dan ber tshirt..melainkan ade org luar dtg k rumah.....kengkadang sekali dua kena juga tepet ngn mil n abg ipar.......kamu nie x de seluar ke..hihihih...aku memang rimas pki suar kt umah....


dulu mase ank2 dare aku selesa berbaju gini......ber sleeveless n berseluar panjang....kengkadang pki juga bb-t di siang hari....tp mkin lame kn cuaca mkin panas..aku pn pki baju mkin lame mkin sikit.....






aku tidak pernah berpakaian seperti ini.........









dan ini........









nmpk selesa di waktu mlm kn..hihihihi.....mesti klaka... dgn perut aku yg memboyot aku berpakaian seperti itu....

kengkadang rase bersalah juga...kalau nk kuar rumah atau ke pejabat mesti kite akn bersiap dgn bersih & kemas kn..tp bile kt umah..selekeh memanjang....rambut sangul tinggi...muke tidak berbedak..perfumes apetah lagi.....padehal wajib kn bersiap & berhias tuk suami.......sebelum suami kite lari same2 la kite berhias di rumah n berpakaian mengikut citarasa mereka okey.....
selamat berhias di hujung minggu dan selamat hari pekerja....








Tuesday, April 26, 2011

separuh warga kota tergolong dlm golongan miskin

isu nie realiti kot..aku sendiri kengkadang rase x mampu nk survive....memang la penjawat awam dibenarkn utk kerja part tyme tuk tambah pendapatan..tp aku sendiri mampu ke nk keje part tyme plk pas ofis hour..biar la suami daku tue seorang yg kerja di hujung minggu dan blk mlm setiap hari..aku sendiri x terdaya kot...... mencari duit xtra utk family adalah wajib bile duduk di bandar...dgn segala benda yg mhl... dengan setiap pergerakan menggunakan duit..kengkadang ramai org guna jln singkat dgn buat personal loan bepuluh ribu ringgit siap beroverlap setiap tahun n aplly kad kredit berlapis semata tuk memenuhi keperluan hidup....sesiape kerja kerajaan lagi la kn..seminggu sume suda proceed...2 hari duit suda masuk..seminggu duit blh habis...pas tue merana bayar loan setiap bulan selama 10 tahun....






aku sendiri dulu..mase 1st tyme bekerja sendiri iaitu selepas spm gatal2 jd sales girl kt kedai baju....dpt gaji 650...rase bangga n rase mcm duit tuh da byk sgt......blh beli suar levis, beli baju mng pki kasut adidas...ye la umur 18 tahun kn..mesti la teruja dpt pegang duit sendiri.....tyme tuh rase 650 adalah satu jumlah yg sgt byk...







keluar universiti....x smpi sebulan bercuti di ofer keje dgn gaji RM 1500 sebulan..alhamdulliah..x perlu la menggangur lelama pas abis blaja..da rezeki kot dpt keje awl.........terus bekerja dan bekerja.....selepas 4 tahun bekerja..gaji pn berganda2.....alhamdulliah..dulu kalau difikirkan..byk nye amount yg aku dpt sekarang..tp di alam realiti sekarang.......gaji yg aku dpt cuma cukup mkn dan pakai.......dgn bayaran ansuran kereta, ptptn, tol minyak dan sedikit loan yg dibuat dulu..alhamdulliah masih blh hidup di bandar nie...tp tidak semewah org lain yea...cuma cukup tuk berganti baju baru n mkn ape sahaja yg teringin di hati..klu ikut kn nafsu..mesti kitorang kena puase setiap hari......






kt ofis aku nie rasenye aku la org yg paling tidak bergaya..tidak memakai shawl yg cantik2..x de baju batik mhl setiap hari khamis..tidak ade bag yg up to dates, tidak ade kasut yg mengikut tema baju, tidak ade blackberry, tidak ade lappy dan tidak ade segala mk nenek gedget yg sume org lain sibuk beli..aku hanya biase2...senyum bile tgk org bergaya dgn tali pinggang besar,berblazer cantik pelbagai warne, berbaju nicchi, berbag LV, Guess atau mcm2 bagai jenama yg glamor....saye bekerja dikalangan org2 yg glamor okey..sume cantik2 belaka......designer la katakan..sume org ade imej...tp aku tidak..kalau ikut kn hati memang mau bargaya sakan..pki baju mahal ...tp bile difikirkan berkali2...duit lebih diperlukan di tempat lain, harus menyimpan tuk roadtax kereta, mau bersalin, keperluan ank..byk lagi benda yg penting...........kalau setiap kali gaji beli baju n bag baru..alamaknye tidak berpampers la si alya kesayangan aku tuh...






mase darjah satu......pegi sarapan beli nasi lemak n air sirap cukup dgn 30 sen....selepas 20 tahun.....pegi sarapan pagi nasi lemak dan horlick suam duit suda luak RM 4......dulu pegi sekolah belanja RM1 suda memadai..siap blh bawak balik tuk masuk tabung..bile tyme alya sekolah nanti....silap2 belanje sekolah RM5 pn blm tentu cukup.........nk masukan alya sekolah nanti bape byk la kena spent kn.....dgr cite...bayaran masuk utk tadika mececah ribuan ringgit mase pendaftaran.....mahai giler....mcm maner la abh aku tanggung kitorang 6 beradik mase sekolah dulu kn...da la seorang pn tidak dpt buku pinjaman..sume beli sendiri.......sume amik lain2 subjek..tidak ade buku yg blh di share..setiap tahun beli buku teks baru.....beribu2 abis kalau nk buka sekolah......tp kami masih blh bersekolah sehingga abis dan masih mempunyai duit belanja....aku nie ha...ank baru nk masuk 2 otak asyik pk...cukup ke duit nanti....






aku tau rezeki Allah yg tentukan ...tp kite manusia kena usahakan.....moge usaha aku suami isteri akan membuat hidup kami cukup sempurna kelak






gmbr nie alya kt playroom KPJ Shah Alam..minggu lepas seminggu kn alya kena admitted.....x de sekepping pn aku amik gmbr alya tgh sakit atau menangis berguling2..aku x suke amik gmbr atau simpan memori benda2 yg sedih..ape yg sedih dlm hidup aku..aku akn cepat lupe........so amik gmbr dlm play room tuk kenang-kenanganan di masa akn dtg sahaja..........

Monday, April 25, 2011

rumah kecil tumpangan kami.....

da lame x updates blog...da 2 minggu kot..baru pagi ni n semlm buka blog kengkawan tuk bace cerita2 yg tertinggal..hari nie..byk keje nk kena settle...so x byk benda blh story...dlm fikiran sekarang cuma nk siapkan kerja-kerja yg tertangguh....


mungkin ade yg da tau kot...dlm sebulan nie aku sibuk pindah rumah....yea betul..aku berjaya berpindah dari rumah emak kesayangan aku itu selepas 2 tahun berkahwin...selepas beranak pinak......berjaya nekad kn diri utk hidup berdikari...ikut kn hati memang nk bli umah..tp ape yg kami mampu sume jauh2.....x bersedia lagi.....so tgh kumpul duit lagi sikit2..supaya nk beli umah ti x mintak duit abh.....



memang memula ramai x setuju utk aku tinggal di rumah ini....tp aku redha coz aku hanya berpijak di bumi yg nyata........nk hidup menyewa di area s.alam..rumah teres biase mencecah 900 hinggit sebulan...aprtmen cantik sikit suda 800 sebulan..so aku n suami redahkn diri duduk dulu sementara dirumah yg x berapa nk cantik nie.....asal kami selesa kami bersyukur..at least suda tidak menyusahkn mak abh lagi..blaja hidup sendiri.....aku cuma sayang kn duit tuk bagi kt org bebyk tiap2 bulan...nk duduk rumah cantik tp mkn kfc pn aku kena tunggu gaji..itu aku x sanggup....ti x berganti baju baru lk ank aku tuh..biarkn rumah ku buruk di pandangan org tp selesa kt mata aku..hihih.....



so far alhamdulliah.......kami hidup gembira sekarang....basuh baju same2..sidai kain same2.....merase juga kami mkn maggi suami isteri...merase juga kami ank beranak tido di hall bentang tilam depan tv tido golek2 sambil tgk tv...x de segan2 n malu2 lagi.......blh pki boxer n berkemban kehulu ke hilir tanpa pikir malu kt mk abh.....kalau duk ngan mk abh jgn harap okey.....tatasusila suami isteri perlu dijaga dgn rapi......



semlm dinner hanya mkn roti n tuna coz mls nk turun beli maknan....rumah kami...dapur blm berfungsi coz x de tmpt nk letak..nk letak atas lantai takut alya termasuk dlm kuali..mlm nie igt nk g care4 cr kabinet dapur...ari tuh survey cuma 90 hinggit je..gaji pn da kuar kn.....so blh la beli brg sikit2 lagi.....tidak ade benda mahal2 dlm rumah kami..sume benda adalah sgt murah n kecik...adik aku kate nk duduk kt kerusi meja mkn pn takut patah coz kaki dier kecik sgt.....hihih.....so sesiapa yg berat melebihi 80 kg jgn berani2 duduk okey......hihih...cuma ambil langkah berjaga2.......


memula terase sunyi juga..kekok..x tau nk belek ape..alya pn asyik goncang grill pintu depan nk main kt luar..ye la umah mk ade porch blh lari2..blh main basikal kt luar...duk umah sekarang asyik terperuk dlm umah....alya pn pelik nape la mama x kasi buka pnitu....e....x nk aku..x psl msk buletin utama plk ank aku terjun dari tingkat 6........


byk juga yg berbeza sekarang......mk siap nangis2 mase kitorang pindah......sory eh mak....jgn sedih2 okey.......mk sedih kitorang pn sedih juga...hihihih......dulu duk umah mk ade kawan nk borak..mknan melambak ade.....ank ade org tlg tgk kn kalau nk buat kerja lain..nows...sume kena handle sendiri.....rumah skrg tidak ade astro,tidak ade internet n tidak ade aircond..hanya ade tv......hiiiihihi..radio pn x de.....internet lagi la...dulu sume benda abh yg beli n sediakan...lap top..pc...intenet..astro...sume abh da sediakan.....aku ank beranak cuma mkn tangung berak cangkung.....bil api air pn x penah tlg bayar..hampeh tul...tp kami masih juga ade tanggungjawab di rumah itu okey....masih kuarkan duit..cuma yg keperluan nie kebanyakannya abh yg tanggung.........


sekarang nie aku sedang blaja hidup berwasatiah......doakn kami yea kawan2........sesiapa yg sudi singgah umah aku meh la dtg....blh aku masakkan magi..sedap tau....esk smbg cite lg...hari nie byk keje...ti aku attach gmbr dalam rumah kami eh.......kali nie ade gmbr blok dr luar je...tue pn copy kt mudah.......




Thursday, April 7, 2011

shoe festival 2011

ade sesape yg da tau psl festival nie...hari nie ofis aku siap buat rombongan puspanita lagi tuk g festival nie......aku x dpt menjoinkn diri coz aku terlibat ngan pembentangan rekaan dr student art & design smpi la kul 1 td....menarik gk student nye art work sekarang..byk improvement....guna 3 d gempak2......okey la...idea biase2 tp oleh kerana presentation yg gempak..sume nmpk menarik..hihi....n smbil aku duk dgr diorang present aku asyik duk terpk apelah yg diorang nk keje pas gred nanti.....



ke laut da kn..nk cite psl shoe festival je kot......hihihi....tahun lepas punye menarik..tahun nie mesti menarik juga kn..esk rehat tghr 2 jam 45 minit...so mesti sempat tuk pergi jenguk kn...lg pn dekat je ngan opis aku..so rakan2 sume jop kite g reramai eh tuk membantu meningkatkan ekonomi negara......

Wednesday, April 6, 2011

perkembangan si comel



smlm aku check up tuk bayi dlm kandungan yang telah menjejak ke angka 5 bulan...x byk blh dicerita coz seperti biase aku baik2 saje..kontroversi dari klinik kerajaan yg aku penghidap diabetes itu telah aku abaikan da aku masih setia bersama pusrawi coz dekat ngan tmpt kerja.......da serik rase nk g klinik kesihatan tuh coz ramai nye org dan aku kurang sabar...air gula yg betimbun kena minum berkali2 padehal aku ok saje..darah aku di ambil bertiub2 x psl x blh buat ape coz dier kate darah aku da beku...aduhai..x sanggup da nk redah..kalau ade jodoh lagi..lain mase la aku g KK lg...tp buat mase skrg..memang aku mls nk g Q pepanjang.....kt pusrawi pn ramai juga org tp paling lame pn 2 jam itu pn kalau doc ade kes...n blh g mkn n santai2 dulu....tp kalau g KK kena tabah dan sabar tanpa berganjak..duduk setempat okey..kalau tidak kerusi anda di ambil org...hihihihi


smlm seperti biase doc akn scan baby aku..alhamdullilah sume baik2 saje......hati mkin suspen coz kalau blh dpt la bb boy pula kn..tp ank itukan hak Allah..aku redha dgn segala ketentuan....insyaallah ank yg bakal lahir kelak mungkin perempuan juga..aku redha...wlpn memula hilang mood 15 minit....hihihi...


wlpn ank perempuan juga nanti tp surely x same kn...mungkin rambut nye akn lebih lurus berbanding alya..akn bermate agk sepet mcm iqmal....akn lebih putih gebu mcm miesya....berbulu mata lentik mcm auf (terpengaruh coz ari2 tgk muke ank org)........hihihih....insyaallah..yg penting segalanya sempurna.....


owh tp yg penting aku blh tarik nafas lega coz barang alya blh di recycle semula..ye la..alya nya barang kbykn warna pink..kalau dpt adik boy mesti la x leh pki kn..kena la ganti baru sume...tp da kerana insyaallah yg lahir ti adalah perempuan..jimat la sikit...cuma tambah ape yg patut aje........blh jimat di situ kn....


********pg td kawan baik aku since dolu-dolu selamat melahirkn baby perempuan iaitu suri qarissa bt mohd abdah.........mlm nie kalau sempat nk g jenguk jap...aku suke name suri coz same ngan name ank tom cruise kn..comel..ti da besar mesti jelita juga........










pas nie aku pn kena pk name ank perempuan juga.....name ank lelaki lame da ade........simpan je la dlm kepala bebaik......nk buh name ape plk eh.....

Friday, April 1, 2011

WALLAHUALAM..

Hanya Allah yg maha mengetahui setiap kejadian baik di dunia mahupun di akhirat.....di petang jumaat nie aku nk share satu info yg aku terima melalui email dr rakan sepejabat...same2 la kite renungkn......



Tahun nie kite akan mengalami 4 tarikh yang berlaku sekali dalam 100 tahun..iaitu tarikh 1/1/11, 11/1/11, 1/11/11 & 11/11/11.

Bukan itu sahaja.....cuba ambil nombor terakhir tahun kite dilahirkan dan tambah dengan umur kite pada tahun ini, keputusannya 111 bagi org dewasa dan 11 bagi kanak-kanak....


semua org tidak terkecuali..


Pada bulan oktober pula akan ada 5 kali hari ahad, 5 kali hari isnin dan 5 kali hari Sabtu ini pula terjadi sekali dlm 823 tahun.


Allahuakhbar.... hanya Allah yang maha mengetahui...



buat renungan bersama.......


****ape yg berlaku hanya Allah yg maha mengetahui.....aku sebagai hambanya yg leka mengharapkan segala kekurangan diri dpt diperbetulkan sebelum hari akhirat kelak....same2 la kite menjadi hamba yg terbaik okey...

emosi di pagi jumaat...

dalam 2 hari nie..emosi aku cepat plk terangsang bab2 ibu dan ank nie...cepat je perkara2 yg berlaku kt keliling melekat kt hati n kepala aku......

wlpn aku x penah mengenali siapa ibu itu tp aku doakan yg terbaik utk ank beliau yg sedang membesar dan aku mendoakan rohnya tenang di sana....pepegi bace status seorang rakan yg mendokan kesejahteraan kawan baik nya yg telah meninggal dunia.....kwn aku tue sempat g menjenguk ank arwah yang sedang membesar sekarang..yang sedey nye arwah pergi selepas melahirkan anknye ke dunia.....jarang sekali sekarang kite nk dgr kes2 ibu meninggal mase melahirkan ank kn...


yang pergi tetap akan pergi..yang ditinggalkan tue la yang menyedihkan hati aku..baby kan..sedey nye la aku...kalau aku kt tmpt arwah..cm mane la ank2 aku nanti..mampu ke iqmal membesarkan ank2 aku sendirian kelak.....alhamdullillah aku sempat membesarkan alya smpi sekarang...tp berpeluangkah aku membesarkan ank aku yg ke - 2 nanti...aku harap sgt Allah akn memberikan aku peluang utk membesarkan ank-ank aku kelak sehingga mereka dewasa dan same2 melihat ank2 aku gembira....aku sedar aku tidak begitu sempurna tp aku mengharapkan aku akn menjadi mama yg terbaik tuk ank-ank aku....