Thursday, May 26, 2011

mengidam...

28 minggu kehamilan...x de ape sgt yg aku mengidam......cuma ade sikit2 benda yg aku teringin nk mkn..tp semuanya aku dpt mkn...tp cuma satu benda yg aku rase x puas sgt dpt mkn iaitu ini......





buah manggis...wlpn dpt juga rase mkn dua tiga biji....tp tekak masih rase x puas...rase mcm ade yg x sempurna......rase mcm nk mkn lagi...tp smpi skrg x dpt mkn lagi....




kek red velvet nie nmpk n rase terliur mase tgk kt blog yaya...cari kt kedai kek memang x penah jumpe...byk org jual on9 saje...tp aku kalau order kang sape plk yg nk mkn kn......nasib smlm ade rezeki...dpt juga merase ade bdk2 opis nie kasi......manis la...tekak aku x terima sgt......x sesedap rupe nye.....



macaroon.....benda nie aku dpt mkn ari nie..sian aku kn....nie pn benda comel yg menarik yg buat aku rase nk mkn bebyk juga...tp still x kena kt tekak aku........nape org kate sedap aku kate biase2 je eh...nape tekak aku x leh nk terima eh....iskh pelik tul...selalunye aku suke benda2 cm nie..tp bile mengandung nie semacam pulak rase kt tekak....





Friday, May 20, 2011

perasaan ibu mengandung kali ke-2

bile mengandung ank ke-2 dlm mase terdekat yang mane ank baru mencecah usia 1 tahun bukan sesuatu yg indah yea kawan2.....


kadang-kadang kite rase stress dgn sindiran org keliling yg menyakit kn hati......kite akn dgr perkataan2 yg akn akn meruntun emosi ke tahap yg menghancurkan perasaan....




semasa mengandung ank kedua dan ank yg pertama pula tidak sesihat mane sgt menguji kesabaran yea.....dgn berulang ke hospital dan kite sendiri yg selalu dpt mc coz doc nasihatkan berehat kt rumah dendiam...sgt2 menduga perasaan.......persepsi rakan di ofis sgt la menjadi negatif......bile bab kerja masuk cerita......baik kamu mengadung... sihat ataupn tidak kerja mesti disiapkn..x de sape yg akn peduli..bile kamu tidak selesaikan tugas kamu akn di cop tidak perform...walhal surat mc kamu yg berlapis itu tidak akn dipertimbang pn.......bile kamu tidak larat....x ramai yg akn simpati pn....yg penting kerja kamu siap dan semuanya tersedia.......




ayat -ayat seperti " org lain mengandung juga....x pn selalu mc.....n "org lain pn ade ank...x de la asyik cuti..." makin hari akn makin lali dlm hidup aku..wlpn x ramai yg berkata....tp dr pandangan mata org aku da dpt agk persepsi org keliling........


bawa perut utk ank kedua tidak segembira mase mengandungkn ank yg pertama.....perasaan adalah sgt berbeza....dgn kondisi perut yang membesar dgn jayanya dan bentuk tubuh yang melebar sperti kontena terlebih muatan seringkali akn menjadi bahan usikan dan gurauan senda rakan taulan mahupn saudara mara yg tidak tahu menjaga sensitiviti hati ibu2 mengandung....




aku bkn org yg jenis cepat tersentap...tp dgn keadaan aku...aku rase tension biler org asyik sebut perkataan yg sama je kt telinga aku...kalau sekali sebut xpe...bile dua tiga kali asyik duk sebut perkataan yg same mau x sentap hati aku.....yes..perut aku besar...badan aku melebar...tp ape korang kesah......korang kesah sebab da x de pompuan solid yg korang nk pandang ke.....ataupn korang kesah aku da x blh pki jeans low cut, kemeja long sleeves sendat n berkebaya moden utk korang cuci mata......


aku tau ramai org kt luar sane suke tgk perempuan kn......tp korang kena consider la...perempuan mane pn kalau mengandung pn akn melebar ke tahap yg x blh nk dimaafkan.....kalau yg memang dari lahir da berbody kurus n tyme mgandung pn kecik molek...bersyukur yea...tp x semua org bertuah seperti kamu..so x yh la nk pandang serong kt org2 mcm aku nie...




diawal kehamilan ank kedua mesti korang akn disapa dgn ayat2 berbaur perli seperti ini....




"aik mengandung lagi......"



"eh bkn ank kecik lagi ke...x kesian ker kt ank..........." ataupn.." .eh.....ko nie x de keje lain ke asyik mengandung je....." kengkadang aku menjawap..kengkadang aku senyum je.....



lepas usia kandungan masuk ke 4 bulan org pulak akn sibuk tanye...




"da scan ke...baby ape? anak lelaki ke perempuan..." bile aku jawap..."same kot..baby gurl juga.." mula la kuar expresi muka yg pelbagai kt muke org yg bertanye....


yea aku tau ramai org akn mengharap kn ank sepasang bile mengandung kali kedua kn...tp aku redha je..sape x yg x nk ank lelaki pula kn...da ank tue kn hak Allah....x kn aku nk pertikaikn ape yg Allah nk beri kot..aku redha je.....



sekarang nie bile usia kandungan aku mencecah ke 28 minggu.....mkin ramai org yg akn menegur..."eh besar nye perut...kembar ke...." ade pulak yg siap bg expresi siap dgn perkataan "e......besar nye perut..mcm dan nk bersalin...padehal lmbt lg...."



ade juga...yg yg tegur "eh si polan tuh pn mengandung same kau apesal perut dier kecik je..perut ko lak besar giler...."





"eh..nape perut kau bontot kau sume mcm da jatuh2 eh..."aduhai...byk lak teguran..x kn sume aku nk jawap kn....nk x nk senyum je la......





ya Allah....salah aku ke perut tu nk membesar....salah aku ke kalau badan tuh nk melebar..ape la yg aku blh buat...yang penting ank aku sihat sudah la.....



yea aku tau aku suda tidak sekurus dulu..suda tidak secantik dulu..muke pn suda tidak berbentuk bujur....muka bulat mcm bulan.....badan x de cutting mcm model...tp yg penting aku sihat suda...sape yg x nk kurus..sape yg x nk cantik kn........tp kalau belek kt cermin aku mengandung x lah sehodoh mane pn.....masih blh la bawa ke majlis.....cuma makin lame mkin merayap la....da mcm panda pn ade....ye la bulat je bile bergerak..da la x blh jln lelaju....



tp tuk org kt luar sane...jgn la kite asyik nk menyakit kn hati ibu2 mengandung nie kn..kalau diorang termengandung awl dari dijangka biarkn la....rezeki Allah yg beri.....diorang dpt juga mengandung kamu2 yg ber kata2 tuh dpt ke......Allah hanya memberi kepada yg berhak...bkn semua hambanya layak......







gambar hiasan....


Norjuma yg secantik dan sekurus ini pn bile tyme mengandung bertukar kepada sesuatu yg berbeza..apetah lagi aku nie kn.....renung-renung kn dan selamat beramal....







Thursday, May 19, 2011

alya sofea 16 bulan

15 hb lepas genap alya 16 bulan.....da lame sgt rase nye x mengupload gmbr alya kt blog atau pn facebook...ari nie tetiba mood dtg tuk share gmbr2 alya mlm semlm......sekarang berat alya hanya 9 kilo...kalau nk dibandingkan dgn rakan sebaya alya nie kurus la hai..org lain sume gebu2.......


seperti biasa alya tdo seawal jam 8 mlm.....tetiba dlm kul 10.390 semlm...alya terjaga dari tdo coz batuk yg teruk n muntah 2 kali..lepas salin kn baju n basuh muka sume..terus x mor smbg tdo........so seperti biasa alya akn buat aktiviti biasa yg dier buat apabile main sorang2....




memula golek2 n conteng2 atas board utk menunjukkan hasil kreativiti.....tp aku x mengharapkan alya tuk jd designer mcm aku......aku nk dier buat keje lain...jd designer cm aku x best...




lepas tuh tgk kamera jap..post sikit....smbil ckp senyum........tp dek kerana kamera cabuk.....x sempat amik gmbr senyum...senyum pn da abis...



pas tuh agk borink..pusing2 umah..amik buku....mintak aku tlg bace...pas bace...gigit lk buku tuh....






cari pulak buku lain...........selagi x tdo..selagi tuh asyik suruh aku bace buku n nyanyi......sekarang nie da pndai order lagu.......panggil2 aku pas tuh sebut perkataan twinkle means suh aku nyanyi lagu twinkle2 litlte star, pastu sebut baba...means lagu baba black ship, sebut words kakak means lagu burung kakak tua, sebut words papa means lagu papa ku pulang dari kota,sebut ba.....means lagu alif ba ta.....mcm2 lg la..memang pndai la order..smpi lagu boboiboy pn suh aku nyanyi juga......pengaruh tv tul.......





aku sendiri bertahan smpi kul 12 je semalm..pas tuh mata aku da ngantuk sgt........so iqmal kena la amik alih utk melayan alya pula......aku sendiri pn x tau ank beranak tuh tdo kul bape semalam.....yg aku sedar jam 2 pagi....dedua da tdo lena.....



tuh je la kot kisah alya setakat nie......yang paling x boleh blah..alya sgt memilih....alya nk dukung hanya dgn org2 yg pki jam tangan n gelang2 je tau....makcik2 aku kate alya materialistik....cepat terpengaruh bile org sua gelang cantik...terus nk dekat org tuh.........hihihi...tuh la susahnye kan....da mama nye pn keje asyik duk mangadap benda2 jewlry....mane la x ngikut ke ank.....








Wednesday, May 11, 2011

Kondisi perut & ank yg semcm

perut aku sgt tidak selesa sekarang...berjalan sakit..duduk lenguh pinggang......rase x selesa.......khamis lepas pergi check up dt mc 2 ari....doc kate baby da duk kt bawah sangat.....hohohoho...sgt takut okey tyme tuh... ye la aku baru 6 bulan lebih.....doc takut aku terbesalin awl......hadoi..ade je dugaan menimpa...berehat 2 hari......ari sabtu start berbengkel pula smpi la smlm......rase x selesa pn aku gagah kn juga diri takut org kate aku x perform plk.....ari nie.....smpi menitik la air mata aku bile kena berjalan jauh kt opis nie..nk menahan sakit pinggang..sakit ari2...ye la....x kn asyik nk mengadu kt org...nk mengharapkan org lain buatkn kerja .....kerja kite....setle kn je la sendiri.....aku nie yg kurang tabah n kurang kuat...atau pn aku nie mengada2 je kan.....



kondisi alya masih tidak berkurangan....masuk minggu nie dekat 5 minggu alya batuk dan semput.....ubat smpi da nk abis....x tau nk buat mcm mane da......skrg nie cuma tawakal je la......nk berubat cara tradisional x reti pula..nk mkn supliment bagai..lagi la x de info....iskh.....susah hati mengenangkan kedua2 org ank nie.......jumaat nie kalau x de aral alya akn dirujuk pd pakar semula......ari tuh last doc kate nk scan paru2 dier sume......entah la...x sanggup da rase duk sepital...wlpn nurse baik..sepital cantik.....tp memang aku mati kutu tul la bile bab2 duk sepital nie.....tp duk mengenangkn x sanggup da tgk alya semput mlm2........redah juga la.....harap2 sume akn menjadi baik2 seperti biasa........

Monday, May 9, 2011

Mangsa jalanan.....

Pagi nie...kecoh satu ofis ade rakan sekerja di simbah asid semlm...kt depan rumah je kena...tanpa usul periksa...tanpa motif atau ape2 kesalahan...ya Allah..Malaysia sudah jadi negara yg tidak selamat sekarang...takutnye aku.....ironi nye..mangsa..adalah akauntan di tmpt aku bekerja dan beliau tgh megandung sekarang..........mase kejadian ank beliau yg berumur setahun terbabit sama.....ya Allah...semoga segala kesusahan yg ditanggung beliau sekarang akn dipermudahkan.....






Nasib kite adalah ketentuan dari Allah.....waima di depan rumah sendiri pn kite mesti hati2 sekarang....24 jam adalah bahaya tuk kite...same2 la kite jaga diri kite n semoga Allah melindungi aku sekeluarga dari malapetaka di dunia....




untuk pengetahuan semua ini merupakan kes yg kesebelas dan kesemua mangsa adalah melayu.....rakan-rakan semua yg duduk di area Kuala Lumpur terutamanya di minta berhati- hati okey....jgn buka tingkap kete bile org ketuk tingkap....jgn duduk sensorang tepi jln...jgn berani berjln keseorangan...dlm semua keadaan kena hati2...kerana si penyimbah asid tidak memilih siapa yg akn menjadi mangsa...




berita lanjut semak sini....






Wednesday, May 4, 2011

alya sofea 16 bulan

bulan nie genap umur alya 16 bulan..sekejap je kn.....mase berlalu memang kite x blh nk igt..sekejap je jarum saat tue bergerak dari satu angka ke satu angka dan sekaligus umur ank kite pn mkin lame mkin meningkat.....sejak dari kecil alya bkn seorang ank yg lasak.......baik sgt..duduk elok3....bace buku diam2..tidak pndai meragam di kenduri kawin atau bile berjln...bile mlm nye pula jam baru pukul 8..alya merengek minta ditidurkan....mudah kn...tidak ade penat n keluh kesah dari kami suami isteri dlm membesarkan alya....


umur meningkat keadaan pn berubah..menginjak ke umur 15 bulan......keadaan mula berubah..alya kerap batuk dan demam.....ye la..sebab da aktif kn..kami suami isteri pn x tau yg ank kami x leh nk aktif sgt........2 minggu lepas admited kt KPJ s.alam alya disahkn menghidap bronchitis..........kuar sepital seminggu....penyakit alya dtg semula..kali nie lebih teruk..batuk n muntah berterusan...x tdo..menangis sepanjang mlm.....bernafas pn berbunyi......lg sekali alya di admit.....selepas berjumpa dgn 3 org pakar kanak2 di berlainan hospital aku merasakan pakar di Sime Darby Medical Centre lebih buat aku yakin..dgn segala penerangan sumer.....atas nasihat doctor n keputusan aku.......2 hari nie...aku akn menjaga sendiri alya di rumah..2 pn aku kena berulang ke sepital tuk amik nebulizer...ari jumaat nanti...alya akn di admit semula......



susah juga kn..nasib alya ade insurance....x byk sgt la aku kena kuarkan duit sendiri.......moge alya akn cepat sihat hendaknye...yg membuatkan aku lg risau sume simptom alya adalah berkaitan dgn athma...baru berumur 16 bulan alya da dibekalkan dgn segala ubat n inhealer...sian aku tgk ank aku kena bergantung ngan benda tue sekarang.......harapan aku sekarang alya akn sembuh sebelum umur 6 tahun....













nie la rutin alya sekarang..setiap 6 jam......terpakse duk menyedut gas n pki ubat nie........wlpn x sakit pn..alya tetap meraung setiap kali kena pki benda-benda nie...