Tuesday, December 20, 2011

pregnancy test.

lawak. 16 haribulan lepas genap eryna 4 bulan. Dalam 4 bulan tersebut aku hanye merase kedatangan haid sekali sahaja...bulan2 seterusnya aku belum lagi didatangi haid. Setiap kali bermulanya bulan baru mesti iqmal akn bertanya mengenai haid aku...hihih...tau takut..



ye la kn, mane la x takut...eryna dulu hadir tanpa dirancang...kang x pasal eryna pulak yg dapat adiq pulak kn. 2 hari lepas pulak aku asyik pening-pening dan rase mcm nk muntah...mcm serba x kena..dah pulak, x kn mengandung lagi kot? punye la suspen...semalam iqmal pn beli kn la pregnancy test untuk aku. Tak sempat smpai umah sendiri, kt umah emak juga aku buat test tersebut..preghhh..cuak giler rase hati.




lepas je dpt result terus tersenyum gembira. hihihii..keluar toilet buat muke suspen terus ckp kt iqmal..




"ha..padan muka da termengandung lagi.."




iqmal dgn muka panik pn terus sebut "biar betul....." dan dia pn bergegas amek pregnancy test kt aku n terus gelak...




hihih.....panik suami daku di situ..alhamdulillah..masih negatif....aku nie memang cuak lebih bab2 pregnant nie.....x mampu lagi rase nye nk jaga anak...hihihi...biar la dulu kn....anak dua nie pn da haru....lagi kn bertiga mau haru biru jadinya nanti.

Wednesday, December 7, 2011

anak bersepah-sepah.

eh.....mcm hampeh je tajuk n3 kali nie kn? pehal pulak anak blh sepah-sepah plk kn. 2 hari lepas ade short conversation with my bff, lebih kurang gini la skrip nye...







bff: ko g langkawi x bwk ank kau ke?




me: bawak.aku bwk alya sorang je.....ryna mak mentua aku bawa balik s.alam.




bff: what???? pesal sorang ke hulu sorang ke hilir, sepah-sepah ank kau, x baik tau...sian dier.kecik2 da kena tinggal-tinggal.




lebih kurang mcm tuh la ayat dier. Sebenarnye bkn bff aku sorang je yang mempertikaikan tentang isu nie. ye la tergamaknye hati aku tinggalkan ryna kt umah mil kn, sedangkan aku bergembira kt langkawi....




Untuk pengetahuan la, aku ke langkawi pade hari khamis 2 minggu lepas n pulang ke rumah selasa pagi berikutnya. Lebih kurang 5 mlm la aku meninggalkan ank2 aku atas urusan kerja. Oleh kerana pada hari sabtunye family iqmal ade kenduri di Alor Setar, dgn jasa baik mil...kedua org ank dan suami semua dgn rela hati mengfollow utk menghadiri kenduri tersebut...n selesai saja kenduri, iqmal n alya pn bergerak ke langkawi utk berjimba sambil bekerja bersama-sama aku...manakala ryna pula di bawak balik ke S.Alam...mcm tu la kisahnya...




isu nye sekarang kenapa ank ditinggalkan bersepah2 n bukan dikumpulkan secara berjemaah???




itu la masalah aku ngan iqmal sekarang. Setiap kali nk keluar utk membeli barang, ke shoping kompleks, g kenduri kahwin n perancangan utk bercuti pn ayat yang terpancul dari mulut iqmal adalah.." nk bawak ank dua-dua ke?"




kalau jawapan aku yea..pasti akn kelihatan riak2 stress di muka iqmal, dan kalau aku jawap tinggalkan sorang kt umah mak mesti riak2 hapy tue ade kt muka iqmal....





Mcm tuh la....sebenarnye aku nie memang x penah tinggalkan alya mase dier sorang2 dulu kt umah mk atau umah sesiapa kalau nk g mane pn, mesti aku akn bawak kehulu-kehilir. Sejak kelahiran alya, aktiviti luar pn makin kurang. Hendak g shoping kompleks sume mesti pilih week day atau tgh2 bulan, atau weekend seawal pagi...ye la..tyme tuh memang x ramai org kn....tp sekarang perkara sebalik nye berlaku..sejak ade ryna ......aktiviti luar mkin teruk...aku jarang sekali keluar...mkn kt luar....x g shoping kompleks atau ke mane pn la.....aku ngan iqmal masih blm pandai menyesuaikan diri wlpn umur ryna hampir menjangkau 4 bulan.




pernah sekali pergi ke carefour berempat....di awal 15 minit yang pertama....keadaan semua berlaku dgn normal...seorang duduk di atas troli...seorang tidur di dlm stroller......15 minit berlalu...alya suda mula mahu berdukung... iqmal pn terpakse dukung alya n tolak troli mengunakan sebelah tangan.aku pula...masih menolak stroller ryna n pilih2 barang yang ingin dibeli....x smpi setengah jam..ryna pula merengek minta di angkat....





masalah bermula disitu.....sape pulak yg nk tolak stroller kalau aku dukung ryna......babak-babak drama pn bermula...bila kakak menangis adik pn menangis sama.......sesi pujuk -memujuk pn berlaku......last2 masing-masing cuma duduk setempat sambil memujuk ank supaya berhenti menangis...nk x nk terpakse pulak aku dukung ryna n tolak stroller juga....nasib baik la x lame kemudian ryna nk baring dlm stroller semula ....cepat2 la aku ngan iqmal ambil barang2 n terus menuju ke kaunter pembayaran....fuhh...lepas satu dugaan di situ.....





kalau pergi mkn diluar pn begitu.....masing2 kena handle ank sorang satu....dulu alya sorang blh la mkn secara bergilir....tp sekarang giliran suda tidak ade...hanye mkn ape yg sempat dgn cepat......alya blh duduk ngan elok dlm mase 15 minit awal je..selebihnye nanti mula la mengacau sume benda di atas meja n mengetuk2 sudu di atas pinggan.....x ke bising bunyi nya...





selepas dua 3 kali percubaan aku ngan iqmal buat..n kami masih blm boleh handle ank2 dgn baik... so keputusan yg kami buat adelah mkn di rumah dan membeli barang di 99 speedmart...tidak ade lagi jln2 santai di carefour atau tesco...atau bershoping sakan di jj atau sunway pyramid......duduk rumah diam2.. kalau da borink sgt...g la rumah mak utk menghilangkan kebosanan.






sebab tuh la ank2 aku sepah2.......aku masih x blh handle ank dua..iqmal pulak kesabarannya masih senipis kulit bawang...sekali tiup pasti terkoyak...so nk x nk kadang2 aku tinggalkan juga ryna utk ke kenduri kahwin atau rutin-rutin terdesak. bukan aku x kesian....hati memang terasa berat..tp ape cara yang aku blh buat..kalau x minta bantuan mak dan ayah kn..aku bukan ade maid utk di bawa kehulu kehilir...hanya itu yang aku mampu sekarang....tunggu lah...mungkin selepas umur alya genap 2 tahun dier suda tidak mahu berdukung..tyme tue mungkin aku sudah blh bawak dua2 ank aku kemana saja yang aku suke kn....satu hari.....pasti...n aku sangat pasti..yang aku dan iqmal blh handle kedua orang ank -ank aku nanti....insyaalah...















mase nie aku keluar ke jj berdua dgn alya..n ryna ditinggalkan di rumah emak..













di rumah nenek pula ryna masih tersenyum gembira wlpn ditinggalkan oleh mamanye yg kejam..sian ank mama.....

Thursday, December 1, 2011

header...

sejak kebelakangan nie..sibuk rase nye....selepas berhari2 bekerja & bergumbira di langkawi..smlm br msk ofis semula....pas tuh dgn mase yg x berapa nk ade gatal2 usik setting blog sane sini..last2 ter remove header yg sedia ade...so setakat hari nie..pki dulu la header yg ntah ape2 tuh kn.....x fit in pn dlm column dier..x dan lg nk betulkan sume.....ntah bile pulak nk buat yg lain lagi.....iskh...tunggu esk kot..ari jumaat selalunye free sikit...