Monday, December 31, 2012

Sambutan tahun baru.

Masa muda belia, zaman sekolah sampai la kat universiti, setiap kali malam tahun baru kot mesti dah plan mane nk pegi kan? Mase sekolah, x yah pegi jejauh, g dataran shah alam pun da ok nak tengok bunga api je pun. Parking kete punye la jauh, menapak berbatu-batu pun x pe, janji dapat huhahuha dengan kawan-kawan.

Bila da besar sikit, masa SPM dan pandai g KLCC, pas sekolah belaja-belaja pulak lepak naik Genting, celebrate kat area The Curve, lepak sunway n bile da keje, Putrajaya pulak jadi destinasi pilihan. Mase kat UITM kakak2 satu bilik sume da start g clubbing. Aku name je org town tapi clubbing pun x jejak. Room mate lain sume asal dari kedah, perlis, kelantan tp sume up to date abis la tyme tue.Malam tahun baru atau tyme merdeka sume bukan main lagi siap berskirt pendek, bile nk balik kampung mak aih! punye la sopan, siap pakai tudung bagai. Mane la kakak2 tue sekarang kn? rindu gk kat diorang!

Aku ngan kawan-kawan yang rata-rata sume asal shah alam x la bersosial sangat pun. Ktorang nie sume belum kena kejutan budaya..ececeh...perasan habis. Jahat sikit-sikit je tyme tuh. hihihihi.. Mase tyme aku tue pun ramai da anak dara yang rosak tyme malam tahun baru ape lagi lah pada zaman akan datang kan? Kalau lah nak cerita pengalaman sendiri dan pengalaman kawan-kawan betapa rosaknya malam tahun baru memang panjang berjela la n3 aku nie nanti. 

Sekarang nie aku da ade 2 anak perempuan, bile diorang da besar n da pandai nak mintak keluar tuk celebrate new year mesti aku risau tyme tue. Takut nye nak hadapi masa hadapan!

Moge anak-anak aku sentiasa dalam lindungan Illahi.




Tuesday, December 11, 2012

KAHWIN & ANAK

Hari nie aku kat  terengganu lagi. Outstation lagi 2 3 hari...tinggalkan anak dan suami.
Minggu depan ke kelantan pulak.

Kesian anak-anak. Kesian suami. Nasib baik suami dan mak abah memahami. 

Dulu masa aku bujang, outstation benda yang paling best dan benda yang paling aku tunggu. Pegi masuk kampung keluar kampung, tengok tempat orang, makan bawah pokok, tepi laut, celah-celah rumah, sume aku da rase. Untuk orang yang x de kampung macam aku, memang pengalaman yang berharga.

Bila dah kawin, sejak beranak dua, outsation benda paling berat yang aku kena buat, disebabkan kerja, gagahkan lah jugak diri, kalau boleh elak memang aku elak. Bukan aku tak suke, tapi aku kesian ngan anak-anak, dedua kecik lagi. Perkara paling x best, bile dah berjauhan, Alya pulak da pandai cakap  dia akan telefon dan tanye bile mama nak balik.

Alya: Mama balik kul bape?
aku: Mama x balik, mama kerja! besok mama balik.
Alya: Ye ke...sian alya....sape nak kawan alya?
mama: Papa kan ade...
Alya: Dengan nada sedih.   Alya nak mama!...

Setiap kali itulah kesedihan yang perlu aku tanggung. Akan datang, ryna pulak pandai bercakap, makin berkecai-kecai la hati aku setiap kali tinggalkan diorang.

Itu baru pasal aku kesiankan anak, belum pasal iqmal lagi. Kadang-kadang aku kesian ngan iqmal, kerap sangat kena tinggal. Kalau aku kahwin dengan orang lain, entah siapa lah yang akan tahan dengan cara kerja aku sekarang nie. Masa belum kahwin, aku rase banyak sangat dosa yang aku dah buat. Kelaur berdua, pegang tangan, tengok wayang, merewang sampai pagi. Untuk mengelaakan lagi banyak dosa baik aku kahwin.

Tapi bila dah kahwin, lagi banyak kot dosa yang kita tak sedar. melawan kata suami jangan kata, berkali-kali.

Entah lah, sedih gak rasa. Kesian iqmal..

Mintak maaf yea yang, orang sayang yang sangat...terima kasih coz banyak sangat bersabar ngan orang n banyak jagakan anak-anak. Terima kasih coz bangun setiap malam buatkan susu. Terima kasih sebab sudi layan kerenah orang. Terima kasih sangat. Orang sayang yang....

Monday, December 3, 2012

Rezeki.


 
Bila kita kerja makan gaji, gaji yang kita dapat setiap bulan itu dikatakan rezeki. Bersyukur dengan apa yang ada, berdikit-dikit berbelanja, berjimat-jimat hingga gaji bulan depan pulak tiba. Kadang-kadang Allah bagi kite rezeki lebih dengan pelbagai cara.
 
 Antara kita sedar atau tidak je, rezeki tue Allah akan turunkan dalam bentuk yang berbeza-beza. Rezeki  anak, dapat kerja baru, kenaikan pangkat, menang cabutan bertuah, menang pertandingan gores dan menang dan dapat makan free kawan belanja waima dapat seketul gula-gula pun dikatakan rezeki juga.
 
Kadang-kadang bila rezeki tue da depan mata, bila-bila Allah boleh tarik semula. Kadang-kadang bertahun-tahun kita menyimpan duit untuk buat benda lain, akhirnya Allah  uji kita dengan benda lain yang perlu diutamakan. Bertahun-tahun kita simpan niat nak kawin, akhirnya awek yang dicintai kahwin dengan orang lain.. Hihihihi...contoh je....
 
Macam tue jugak aku, ade rezeki terlebih balik Vienna, dapat la beli hset baru. Baru pakai sebulan kot, akhir nya berderai kat depan mata. Macam nak nangis pun ade. Tapi x pe..aku kan tabah! Hahahah. Minggu lepas baru dapat check clear advance TNT RM 750.00, baru ingat nak shopping benda lain, da  x de rezeki aku. Duit tue sume hantar kat kedai phone je la. Nasib baik la Alya yang pecahkan hset aku, kalau Iqmal yang jatuhkan, mesti aku gaduh ngan dia 7 hari 7 malam.
 
Hahahah! mulai esok pakai la hset nokiak balik!
 
 
 
 
 
 
 
Galaxy note 2 yang da retak seribu, cermin tuh yang retak poket aku yang berderai! hahaha!


: psttt...nk cite pasal screen hset pecah  je..dia punye intro punye la merepek! layan je la eh!..