Wednesday, December 7, 2011

anak bersepah-sepah.

eh.....mcm hampeh je tajuk n3 kali nie kn? pehal pulak anak blh sepah-sepah plk kn. 2 hari lepas ade short conversation with my bff, lebih kurang gini la skrip nye...







bff: ko g langkawi x bwk ank kau ke?




me: bawak.aku bwk alya sorang je.....ryna mak mentua aku bawa balik s.alam.




bff: what???? pesal sorang ke hulu sorang ke hilir, sepah-sepah ank kau, x baik tau...sian dier.kecik2 da kena tinggal-tinggal.




lebih kurang mcm tuh la ayat dier. Sebenarnye bkn bff aku sorang je yang mempertikaikan tentang isu nie. ye la tergamaknye hati aku tinggalkan ryna kt umah mil kn, sedangkan aku bergembira kt langkawi....




Untuk pengetahuan la, aku ke langkawi pade hari khamis 2 minggu lepas n pulang ke rumah selasa pagi berikutnya. Lebih kurang 5 mlm la aku meninggalkan ank2 aku atas urusan kerja. Oleh kerana pada hari sabtunye family iqmal ade kenduri di Alor Setar, dgn jasa baik mil...kedua org ank dan suami semua dgn rela hati mengfollow utk menghadiri kenduri tersebut...n selesai saja kenduri, iqmal n alya pn bergerak ke langkawi utk berjimba sambil bekerja bersama-sama aku...manakala ryna pula di bawak balik ke S.Alam...mcm tu la kisahnya...




isu nye sekarang kenapa ank ditinggalkan bersepah2 n bukan dikumpulkan secara berjemaah???




itu la masalah aku ngan iqmal sekarang. Setiap kali nk keluar utk membeli barang, ke shoping kompleks, g kenduri kahwin n perancangan utk bercuti pn ayat yang terpancul dari mulut iqmal adalah.." nk bawak ank dua-dua ke?"




kalau jawapan aku yea..pasti akn kelihatan riak2 stress di muka iqmal, dan kalau aku jawap tinggalkan sorang kt umah mak mesti riak2 hapy tue ade kt muka iqmal....





Mcm tuh la....sebenarnye aku nie memang x penah tinggalkan alya mase dier sorang2 dulu kt umah mk atau umah sesiapa kalau nk g mane pn, mesti aku akn bawak kehulu-kehilir. Sejak kelahiran alya, aktiviti luar pn makin kurang. Hendak g shoping kompleks sume mesti pilih week day atau tgh2 bulan, atau weekend seawal pagi...ye la..tyme tuh memang x ramai org kn....tp sekarang perkara sebalik nye berlaku..sejak ade ryna ......aktiviti luar mkin teruk...aku jarang sekali keluar...mkn kt luar....x g shoping kompleks atau ke mane pn la.....aku ngan iqmal masih blm pandai menyesuaikan diri wlpn umur ryna hampir menjangkau 4 bulan.




pernah sekali pergi ke carefour berempat....di awal 15 minit yang pertama....keadaan semua berlaku dgn normal...seorang duduk di atas troli...seorang tidur di dlm stroller......15 minit berlalu...alya suda mula mahu berdukung... iqmal pn terpakse dukung alya n tolak troli mengunakan sebelah tangan.aku pula...masih menolak stroller ryna n pilih2 barang yang ingin dibeli....x smpi setengah jam..ryna pula merengek minta di angkat....





masalah bermula disitu.....sape pulak yg nk tolak stroller kalau aku dukung ryna......babak-babak drama pn bermula...bila kakak menangis adik pn menangis sama.......sesi pujuk -memujuk pn berlaku......last2 masing-masing cuma duduk setempat sambil memujuk ank supaya berhenti menangis...nk x nk terpakse pulak aku dukung ryna n tolak stroller juga....nasib baik la x lame kemudian ryna nk baring dlm stroller semula ....cepat2 la aku ngan iqmal ambil barang2 n terus menuju ke kaunter pembayaran....fuhh...lepas satu dugaan di situ.....





kalau pergi mkn diluar pn begitu.....masing2 kena handle ank sorang satu....dulu alya sorang blh la mkn secara bergilir....tp sekarang giliran suda tidak ade...hanye mkn ape yg sempat dgn cepat......alya blh duduk ngan elok dlm mase 15 minit awal je..selebihnye nanti mula la mengacau sume benda di atas meja n mengetuk2 sudu di atas pinggan.....x ke bising bunyi nya...





selepas dua 3 kali percubaan aku ngan iqmal buat..n kami masih blm boleh handle ank2 dgn baik... so keputusan yg kami buat adelah mkn di rumah dan membeli barang di 99 speedmart...tidak ade lagi jln2 santai di carefour atau tesco...atau bershoping sakan di jj atau sunway pyramid......duduk rumah diam2.. kalau da borink sgt...g la rumah mak utk menghilangkan kebosanan.






sebab tuh la ank2 aku sepah2.......aku masih x blh handle ank dua..iqmal pulak kesabarannya masih senipis kulit bawang...sekali tiup pasti terkoyak...so nk x nk kadang2 aku tinggalkan juga ryna utk ke kenduri kahwin atau rutin-rutin terdesak. bukan aku x kesian....hati memang terasa berat..tp ape cara yang aku blh buat..kalau x minta bantuan mak dan ayah kn..aku bukan ade maid utk di bawa kehulu kehilir...hanya itu yang aku mampu sekarang....tunggu lah...mungkin selepas umur alya genap 2 tahun dier suda tidak mahu berdukung..tyme tue mungkin aku sudah blh bawak dua2 ank aku kemana saja yang aku suke kn....satu hari.....pasti...n aku sangat pasti..yang aku dan iqmal blh handle kedua orang ank -ank aku nanti....insyaalah...















mase nie aku keluar ke jj berdua dgn alya..n ryna ditinggalkan di rumah emak..













di rumah nenek pula ryna masih tersenyum gembira wlpn ditinggalkan oleh mamanye yg kejam..sian ank mama.....

8 comments:

  1. xpe lylie. org mmg mudah je bg pandangan pd kite. yg tawu hal sbnrnya kite. mmg mencabar anak 2 kecik2 nie kan? xpe lylie. kite semua masih belajar. xde parents yg perfect serba serbi. jgn stress yer. lama2 sok insyaAllah better la semuanya..

    alya makin comel la. gerammmmm. si adik pulak makin bulat hehehe

    ReplyDelete
  2. Ahhh, kita jadi takut baca entry awak ni Lylie. Macam manalah nasib kita nanti. Huhuhuhu.

    ReplyDelete
  3. Alamak seramlah baca ni. Tak pernah bayangkan macam ni. Selalu bayangkan smooth je.

    *Hannah mulai sekarang sila bayangkan hakikat hidup yang sebenar! Haha!*

    InsyaAllah lama-kelamaan mesti akan dapat rentaknya. Baru 4 bulan. Awal lagi. Lama-lama mesti pro. Bak kata orang, Alah bisa tegal biasa, kan? Kalau rasa susah, ingatlah mak kita dulu besarkan kita adik beradik 4-6 orang. Mesti boleh handle nya. Chaiyok! :D


    Nanti kalau kite tulis macam ni awak bagi semangat kat kite pulak eh. Hehe.

    ReplyDelete
  4. sabar ye lylie
    kita yg masih anak 1 ni pun kadang2 kena duduk dekat corner pujuk anak yg nangis takmo dok dlm stroller, mahupun trolley.

    inikan pulak yg dh beranak dua. Insya-Allah lepas ni akan jd biasa. doa banyak2 supaya iqmal boleh jd lebih sbr.

    :)

    ReplyDelete
  5. lie, itu sume adalah dugaan seorang ibu dan ada balasan di kemudian hari tau..... ingat itu selalu.....

    hurm, aisha dah 3 tahun still lagi nak berdukung bila dah penat berjalan.. huhu x larat dah mama dia nieh..

    ReplyDelete
  6. Fie faham sangat sebab tgk macam mana kaka Fie yang beranak dua struggle tiap kali keluar. Stress je muka laki bini. Haha. Tapi nak tak nak kena juga lah kan. Dan benda ni lah yang paking Fie takut nak hadap. Taakut tak boleh handle.

    Tapi Insya'Allah lama² kita akan dpt adapt kan. Jgn stress ok, Insya'Allah tak lama lagi ok la tu.

    ReplyDelete
  7. rasa mcm sedih pulak baca entri ni. kite ni belum rasa ape yg lylie rasa so tak tahulah nak komen ape. my time will come tp xtaulah bile.

    org lain boleh buat insyaAllah kita semua boleh. =)

    ReplyDelete
  8. hye lylie...

    hanya org yg pnah mengalami situasi cam awk je leh phm sbnrnye...i've been through sume2 tu...pedulik je apa org nak ckp,bknnye dorg yg tolong kite..as long kite ada parents yg leh tlg kite,hati dorg yg kte kena jaga...

    mmg keadaan skrg ni kite amat2 la memerlukan pembantu sbnrnye!thanx to our parents yg sntiasa ada utk kite n dkt dgn kite!!!

    kuatkan diri ngan mental je skrg ni k!!hehe...

    ReplyDelete