Wednesday, October 13, 2010

keadaan tak boleh ubah...

keadaan 1...



dlm setiap pejabat mesti ade pembahagian kerja memasing...dari kerani am,kerani akuan, pegawai pentadbiran, pegawai 2 lain dan setrusnya smpi la ke bos....tp dlm keadaan sekarang sume pegawai kena buat sume kerja...dari buat surat,fotostat surat,despatch surat, edaran surat sume org kena buat sendiri..kerja kerani yg sedia ada cuma mintak surat tuk filing..tue pn filing berterabur..tp bile keadaan da selesa mcm tue x de siapa berani tegur atau berani nk ubah...ade bos pn x amek kesah...
keadaan 2...
dalam satu unit ade 2 pegawai.....pegawai antara pegawai da tentu susah nk bekerjasama coz sorang tua sorang muda..susah nk komunikasi...bile yg muda cuba berbaik yg tua pula sombong x tentu hala...bile yg muda ajak berbincang yg tua sebuk nk masam muka...ade bos pn x blh nk berterus terang tentang kedudukan pegawai, baik yg tua mau pn yg muda....tp yg malang nye staff yg sedia ade da mula pening kepala...x tau nk ikut arahan siapa...
keadaan 3...
bile sorang manusia da dpt title tuk jd bos.....dier pn mula menggunakan kuasa..transfer org x tentu hala....buat ape2 ikut suke dier....kite yg x tau ape ikut aje tanpa byk bicara...tp yg susahnya bile org yg ditransfer mula x suke kt kite...bile org yg dianiya fikir kite plk yg yg jadi punca...hadoi..pening nye kepala.....
keadaan 4...
masa kite baru2 kerja..kite diajar utk buat kerja ikut aturan ikut buku la katakan...bile kite dipindahkan...x tau la plk keadaan berubah ikut persekitaran...sumer benda da jd lain macam....cr buat kerja berbeza...cara buat surat x betul...cr berbincang pn x sama...sume kena tunjuk kepandaian masing2 ...kite yg baru kt tmpat baru makin susah hati coz x tau nk ikut mane nk ikut sape....nk bercerita kt sesama pegawai takut kate kite byk complain...nk bercerita kt sesame org bawahan takut kate kite nk memandai2...
keadaan 5...
kehidupan perlu diteruskan...bak kate staff bawahan buat je la lylie...x perlu nk kate ape.....ye la....aku buat kerja aku...kau buat kerja kau..ape bos suruh aku buat...ape yg x betul aku betulkan...kalau da bos pn suke benda yg terang2 a memang nmpk salah..ikut suke bos la bos...aku kuli kerajaan aje....
saya yang menurut perintah.....

5 comments:

  1. LYLIE KEJA GOMEN YE?
    best kan? byk peraturan kah?
    ingatkan keja private saja begitu

    ReplyDelete
  2. iye nurul..saye kerja kerajaan...besh ke...huhuhu...tgk jabatan mane la...kt tmpt saye? huhuhu...besh juga.. kadang2 je la....

    ReplyDelete
  3. sangat sakit hati biler jadi mangsa keadaan.

    ReplyDelete
  4. hm, luahan perasaan yang hanya boleh di baca dan di dengar.....
    kalau lah aku jadik BOSS.....
    hmmmmmm

    ReplyDelete
  5. Lylie,
    Kadang ada masa kita pun sakit dengan keadaan mcm ni. Tapi, mcm apa yg Lylie dah mentioned, saya pun cuma kuli kerajaan. so, SYMP saja lah!.

    ReplyDelete