Friday, May 20, 2011

perasaan ibu mengandung kali ke-2

bile mengandung ank ke-2 dlm mase terdekat yang mane ank baru mencecah usia 1 tahun bukan sesuatu yg indah yea kawan2.....


kadang-kadang kite rase stress dgn sindiran org keliling yg menyakit kn hati......kite akn dgr perkataan2 yg akn akn meruntun emosi ke tahap yg menghancurkan perasaan....




semasa mengandung ank kedua dan ank yg pertama pula tidak sesihat mane sgt menguji kesabaran yea.....dgn berulang ke hospital dan kite sendiri yg selalu dpt mc coz doc nasihatkan berehat kt rumah dendiam...sgt2 menduga perasaan.......persepsi rakan di ofis sgt la menjadi negatif......bile bab kerja masuk cerita......baik kamu mengadung... sihat ataupn tidak kerja mesti disiapkn..x de sape yg akn peduli..bile kamu tidak selesaikan tugas kamu akn di cop tidak perform...walhal surat mc kamu yg berlapis itu tidak akn dipertimbang pn.......bile kamu tidak larat....x ramai yg akn simpati pn....yg penting kerja kamu siap dan semuanya tersedia.......




ayat -ayat seperti " org lain mengandung juga....x pn selalu mc.....n "org lain pn ade ank...x de la asyik cuti..." makin hari akn makin lali dlm hidup aku..wlpn x ramai yg berkata....tp dr pandangan mata org aku da dpt agk persepsi org keliling........


bawa perut utk ank kedua tidak segembira mase mengandungkn ank yg pertama.....perasaan adalah sgt berbeza....dgn kondisi perut yang membesar dgn jayanya dan bentuk tubuh yang melebar sperti kontena terlebih muatan seringkali akn menjadi bahan usikan dan gurauan senda rakan taulan mahupn saudara mara yg tidak tahu menjaga sensitiviti hati ibu2 mengandung....




aku bkn org yg jenis cepat tersentap...tp dgn keadaan aku...aku rase tension biler org asyik sebut perkataan yg sama je kt telinga aku...kalau sekali sebut xpe...bile dua tiga kali asyik duk sebut perkataan yg same mau x sentap hati aku.....yes..perut aku besar...badan aku melebar...tp ape korang kesah......korang kesah sebab da x de pompuan solid yg korang nk pandang ke.....ataupn korang kesah aku da x blh pki jeans low cut, kemeja long sleeves sendat n berkebaya moden utk korang cuci mata......


aku tau ramai org kt luar sane suke tgk perempuan kn......tp korang kena consider la...perempuan mane pn kalau mengandung pn akn melebar ke tahap yg x blh nk dimaafkan.....kalau yg memang dari lahir da berbody kurus n tyme mgandung pn kecik molek...bersyukur yea...tp x semua org bertuah seperti kamu..so x yh la nk pandang serong kt org2 mcm aku nie...




diawal kehamilan ank kedua mesti korang akn disapa dgn ayat2 berbaur perli seperti ini....




"aik mengandung lagi......"



"eh bkn ank kecik lagi ke...x kesian ker kt ank..........." ataupn.." .eh.....ko nie x de keje lain ke asyik mengandung je....." kengkadang aku menjawap..kengkadang aku senyum je.....



lepas usia kandungan masuk ke 4 bulan org pulak akn sibuk tanye...




"da scan ke...baby ape? anak lelaki ke perempuan..." bile aku jawap..."same kot..baby gurl juga.." mula la kuar expresi muka yg pelbagai kt muke org yg bertanye....


yea aku tau ramai org akn mengharap kn ank sepasang bile mengandung kali kedua kn...tp aku redha je..sape x yg x nk ank lelaki pula kn...da ank tue kn hak Allah....x kn aku nk pertikaikn ape yg Allah nk beri kot..aku redha je.....



sekarang nie bile usia kandungan aku mencecah ke 28 minggu.....mkin ramai org yg akn menegur..."eh besar nye perut...kembar ke...." ade pulak yg siap bg expresi siap dgn perkataan "e......besar nye perut..mcm dan nk bersalin...padehal lmbt lg...."



ade juga...yg yg tegur "eh si polan tuh pn mengandung same kau apesal perut dier kecik je..perut ko lak besar giler...."





"eh..nape perut kau bontot kau sume mcm da jatuh2 eh..."aduhai...byk lak teguran..x kn sume aku nk jawap kn....nk x nk senyum je la......





ya Allah....salah aku ke perut tu nk membesar....salah aku ke kalau badan tuh nk melebar..ape la yg aku blh buat...yang penting ank aku sihat sudah la.....



yea aku tau aku suda tidak sekurus dulu..suda tidak secantik dulu..muke pn suda tidak berbentuk bujur....muka bulat mcm bulan.....badan x de cutting mcm model...tp yg penting aku sihat suda...sape yg x nk kurus..sape yg x nk cantik kn........tp kalau belek kt cermin aku mengandung x lah sehodoh mane pn.....masih blh la bawa ke majlis.....cuma makin lame mkin merayap la....da mcm panda pn ade....ye la bulat je bile bergerak..da la x blh jln lelaju....



tp tuk org kt luar sane...jgn la kite asyik nk menyakit kn hati ibu2 mengandung nie kn..kalau diorang termengandung awl dari dijangka biarkn la....rezeki Allah yg beri.....diorang dpt juga mengandung kamu2 yg ber kata2 tuh dpt ke......Allah hanya memberi kepada yg berhak...bkn semua hambanya layak......







gambar hiasan....


Norjuma yg secantik dan sekurus ini pn bile tyme mengandung bertukar kepada sesuatu yg berbeza..apetah lagi aku nie kn.....renung-renung kn dan selamat beramal....







14 comments:

  1. emosi ye lylie? sabar k. dah besar anak2 nnt senang kan. norjuma senang la slim balik lepas bersalin. hehe

    ReplyDelete
  2. sabar eh wak. orang-orang yg cakap mcm tu mmg tak reti syukur rezeki Allah bagi. sekarang bila awak nak jawab awak balikkan dia guna Allah. cth: "Kau boleh lawan kuasa Allah ke?"

    atau "Kalau Tuhan kate kun fa ya kun, maka jadilah ia"

    atau last sekali jawab je kuat2
    "Alhamdullilahhh"

    :)

    *hugs* untuk awak. hope awak sabar and ceria selalu utk baby dalam perut.

    ReplyDelete
  3. alahai..sayu baca entry lylie nih...

    sabar yer dear. org mmg mudah mengata. lansong x pedulik perasaan kite. manusia...

    norjuma mmg besar gile mase pegnen dulu. muka dia pon mmg lain sesangat. seram tgk. tp pastu org kaya senang la pegi slimming. kejap da cantet balik..hmm..

    lylie nnti pas bersalin msti slim balik. kite yakin =D

    be happy yer dear. pray u will alwayz be strong. go girl!! =)

    ReplyDelete
  4. wardah: hihihi.....sbnrnye x emo mane pn....harapnye sume dipermudahkan

    yaya: kn ya...rezeki Allah yg beri...tp org duk slhkn sy yg x reti merancang...hadoi.....

    ena:harap2 dpt la slim blk kn....tuh la kena nekad nie..hikhikhik.....kalau duit byk cm norjuma tuh mesti x susah hati kn....tp memang mase dier preggy giler lain bertukar....

    ReplyDelete
  5. alamak ai takut plak akak nak ckp apa2 lagi..takot laily terasa hati..sori lar yerr klau ada perkataan akak yg mengguris hati xder niat apa2 pun..take care urself n alya ya..

    ReplyDelete
  6. alynz: eh nie sy bukan ckp akak la.....setakat nie x de lg perkataan akak yg megguris hati.ayat2 kt atas tuh contoh je...x sume nye terase pn..hihihihih.....tp bile kt lulut org yg melezer tuh je la yg x leh maaf tuh....dont worry la akak........

    ReplyDelete
  7. humm sabar jelah awak..mulut orang memang selalu mcm tue....bersabar jelah banyak2 yeee....

    ReplyDelete
  8. mulut org mmg xboleh nak tutup
    myself pun masa tau pregnant 2nd..awal2 xbgtau pun opismate..lps dh 14weeks br bgtau..
    respon as expected "cepatlah..produktiflah..." (dh expect so buat2 pekak telinga)
    tapi yg dh ada anak 2-3 org sume bg kata2 semangat..xpe anak dekat2 ni..biar susah skrg...lgpun tu sume rezeki..so on

    ReplyDelete
  9. alahaii...lylie
    teruk betul lah orang2 camtu
    sabar ek
    Tuhan sentiasa di sisi orang2 yang sabar.
    diorang tu dengki,sebab tu kata bukan2
    :)

    ReplyDelete
  10. fhm sgt..sbb situasi kita sama..jom nak nangis jugak..huwaaaaaaaaa...ape yg lylie alami adlh sama dgn ape yg maria alami skrg..huhu

    ReplyDelete
  11. lie..
    pedulikan ckp2 sekeliling..
    sy phm perasaan awak, sy juga alami situasi sedemikian tp dlm versi lain..
    yela, kalo org tu pegnen rapat2.. dorang kata..
    cam saya, lambat tuk dpt no.2, dorang kata gak..
    tak abessss.. ada aje yg tak kena dimata dorang..
    mmg stress!!! cam pepatah.. rumah dh siap, pahat masih berbunyi..
    tak gheti akuuuuuu!!!

    ReplyDelete
  12. geramnye kite baca entri lylie ni. rase nak marah sgt dgn org2 yg suka kritik tegur bukan2. diam2 xboleh ke.

    sabar ye lylie. itu jelah caranya. doa kat tuhan je. kita diam bukan psl kita takot, tp psl kita baik xmcm mereka2 tu.

    ReplyDelete
  13. emosi lylie tu sabar tau. jaga diri ye lylie

    ReplyDelete
  14. OMG inilah kata-kata orang yang selalu ditakuti. Bukan takut apa, takut melukakan perasaan sendiri.

    Kenapalah orang suka cakap tanpa memikirkan perasaan orang lain? Kan? Kan? Kan?

    *geramgeramgeramtahapgaban!*

    Takpe Lylie. Awak cool je. Fikir je pasal pahala yang awak kumpul sepanjang pregnancy. Lagi bagus. *hugs!*

    ReplyDelete