Friday, July 8, 2011

epidural.

smlm g checkup kt demc...doc memang tip top...baik n bagus giler...x penah jumpe doc sebaik n selembut itu....bak kate iqmal..kalau tyme sakit nie terus blh baik...memang baik....tp yg x best nye servis dier memang mcm x best...x sebagus kpj n pusrawi..mcm berterabur...padehal bkn ade org pn....appoinment kul 12 tp kul 1.30 baru smpi turn aku kot...kalau gitu baik x yg buat appoinment ye x?atau aku yg ngengade cerewet....


hahahah...sebenarnye aku x larat nk duduk lelame...aku da x larat.....smlm mase checkup doc ade tanye tentang pengalaman bersalin yg dulu.......ade x aku amik epidural.....aku ckp la aku nk amik tp x sempat nk amik bukaan da 8 cm.....nasib juga x amik kn..kalau tidak terbang 700 hinggit...atas nasihat doc semalm....dier suh aku decide siap2 awal2...sama ada nk amik epidural atau tidak.......aku pn x blh nk buat keputusan lagi...ye la...bile tyme sakit nanti baru la aku blh decide kn.....blh tahan ke tidak sakit tuh...tp seriusly memang masih teringat2 sakit besalin yg lepas smpai sekarang n x pasal2 lagi sebulan nk kena redah semula.....so perlu ke amik epidural nie eh...org kate nanti ade effect sakit belakang betul ke? x sempat lg nk google...

7 comments:

  1. kite amek epi dulu lylie mase bersalin ke naurah. itu pon sbb mcm kena paksa ngn doc sbb xnk blood pressure makin mencanak. pdhal rase mmg nk try natural way je. huhuh..

    bile amek epi, mmg rase lumpuh la bwh badan nie. nk teran pon kena ikot mesin. if contarction tengah tggi, nurse soh push habis2. xde rase nk meneran lansong ok. huhuh

    thats y my pengalaman bersalin xdelah ngeri. sbb x rase ape sgt. seksa sbb kena jahit byk je sbb vacuum. seksa smntara luka nak baik. hihi

    but if tnya for 2nd child nti, if xde masalah, mmg nk try normal. cuma kalo ade komplikasi lain, ikot jelah saranan doc.

    alhamdulillah xde sakit pinggang pon kesan dr amek epi dulu. ok jer =)

    ReplyDelete
  2. tuh la kn..meemang x sakit eh.....tp cm ne nk teran kuat2 kalau x rase sakit eh...mesti baby lmbt nk kuar......iskh..serabut rase....tp as long as x de effect x pe kot kn....tp kalau blh normal way lg bagus kn...

    ReplyDelete
  3. nanti bersalin kat demc ek? hari tu plan nak pegi sana, tp macam nak ubah fikiran atas sebab tertentu.. sbb awak bersalin dulu, nanti citer sikit camana servis kat sana ek.. :)

    cuba la tanpa epi.. kite dulu tak ambik. dan kalau boleh taknak.. tgk la kali ni camana pulak..

    ReplyDelete
  4. kalau kat oversea mostly mmg amik epi kan. kat malaysia ni ramai yg tak saran kan amik epi. ada side effect lah ape lah, tak rase nak teran and all.

    kite dulu czer so mmg kena amik epi. now mmg ada sakit pinggang. kalau bersalin normal ntah la kena ikut saranan doc time tu lah kot. huhu.

    ReplyDelete
  5. no komen.....

    huhu, nak jugak komen walopon xder apa nak dibahaskan.. lewat plak tu kan..... hehe

    ReplyDelete
  6. Err, dulu masa bersalinkan Nashriq, ingat nak amik. Tapi takleh sebab heart beat baby tak dapat kesan. Ada orang kata bagus sebab dapat rileks. Ada yang kata terlampau rileks sampai tak rasa sakit nak meneran. Wallahualam.

    ReplyDelete
  7. takde pengalaman amik epidural, tp ade je kwn2 yang mmg sengaja mtak epidural sbb xmo rasa sakit..terpulang..tanya doc anda =)..

    danishdamiadaris.blogspot.com

    ReplyDelete