Tuesday, April 26, 2011

separuh warga kota tergolong dlm golongan miskin

isu nie realiti kot..aku sendiri kengkadang rase x mampu nk survive....memang la penjawat awam dibenarkn utk kerja part tyme tuk tambah pendapatan..tp aku sendiri mampu ke nk keje part tyme plk pas ofis hour..biar la suami daku tue seorang yg kerja di hujung minggu dan blk mlm setiap hari..aku sendiri x terdaya kot...... mencari duit xtra utk family adalah wajib bile duduk di bandar...dgn segala benda yg mhl... dengan setiap pergerakan menggunakan duit..kengkadang ramai org guna jln singkat dgn buat personal loan bepuluh ribu ringgit siap beroverlap setiap tahun n aplly kad kredit berlapis semata tuk memenuhi keperluan hidup....sesiape kerja kerajaan lagi la kn..seminggu sume suda proceed...2 hari duit suda masuk..seminggu duit blh habis...pas tue merana bayar loan setiap bulan selama 10 tahun....






aku sendiri dulu..mase 1st tyme bekerja sendiri iaitu selepas spm gatal2 jd sales girl kt kedai baju....dpt gaji 650...rase bangga n rase mcm duit tuh da byk sgt......blh beli suar levis, beli baju mng pki kasut adidas...ye la umur 18 tahun kn..mesti la teruja dpt pegang duit sendiri.....tyme tuh rase 650 adalah satu jumlah yg sgt byk...







keluar universiti....x smpi sebulan bercuti di ofer keje dgn gaji RM 1500 sebulan..alhamdulliah..x perlu la menggangur lelama pas abis blaja..da rezeki kot dpt keje awl.........terus bekerja dan bekerja.....selepas 4 tahun bekerja..gaji pn berganda2.....alhamdulliah..dulu kalau difikirkan..byk nye amount yg aku dpt sekarang..tp di alam realiti sekarang.......gaji yg aku dpt cuma cukup mkn dan pakai.......dgn bayaran ansuran kereta, ptptn, tol minyak dan sedikit loan yg dibuat dulu..alhamdulliah masih blh hidup di bandar nie...tp tidak semewah org lain yea...cuma cukup tuk berganti baju baru n mkn ape sahaja yg teringin di hati..klu ikut kn nafsu..mesti kitorang kena puase setiap hari......






kt ofis aku nie rasenye aku la org yg paling tidak bergaya..tidak memakai shawl yg cantik2..x de baju batik mhl setiap hari khamis..tidak ade bag yg up to dates, tidak ade kasut yg mengikut tema baju, tidak ade blackberry, tidak ade lappy dan tidak ade segala mk nenek gedget yg sume org lain sibuk beli..aku hanya biase2...senyum bile tgk org bergaya dgn tali pinggang besar,berblazer cantik pelbagai warne, berbaju nicchi, berbag LV, Guess atau mcm2 bagai jenama yg glamor....saye bekerja dikalangan org2 yg glamor okey..sume cantik2 belaka......designer la katakan..sume org ade imej...tp aku tidak..kalau ikut kn hati memang mau bargaya sakan..pki baju mahal ...tp bile difikirkan berkali2...duit lebih diperlukan di tempat lain, harus menyimpan tuk roadtax kereta, mau bersalin, keperluan ank..byk lagi benda yg penting...........kalau setiap kali gaji beli baju n bag baru..alamaknye tidak berpampers la si alya kesayangan aku tuh...






mase darjah satu......pegi sarapan beli nasi lemak n air sirap cukup dgn 30 sen....selepas 20 tahun.....pegi sarapan pagi nasi lemak dan horlick suam duit suda luak RM 4......dulu pegi sekolah belanja RM1 suda memadai..siap blh bawak balik tuk masuk tabung..bile tyme alya sekolah nanti....silap2 belanje sekolah RM5 pn blm tentu cukup.........nk masukan alya sekolah nanti bape byk la kena spent kn.....dgr cite...bayaran masuk utk tadika mececah ribuan ringgit mase pendaftaran.....mahai giler....mcm maner la abh aku tanggung kitorang 6 beradik mase sekolah dulu kn...da la seorang pn tidak dpt buku pinjaman..sume beli sendiri.......sume amik lain2 subjek..tidak ade buku yg blh di share..setiap tahun beli buku teks baru.....beribu2 abis kalau nk buka sekolah......tp kami masih blh bersekolah sehingga abis dan masih mempunyai duit belanja....aku nie ha...ank baru nk masuk 2 otak asyik pk...cukup ke duit nanti....






aku tau rezeki Allah yg tentukan ...tp kite manusia kena usahakan.....moge usaha aku suami isteri akan membuat hidup kami cukup sempurna kelak






gmbr nie alya kt playroom KPJ Shah Alam..minggu lepas seminggu kn alya kena admitted.....x de sekepping pn aku amik gmbr alya tgh sakit atau menangis berguling2..aku x suke amik gmbr atau simpan memori benda2 yg sedih..ape yg sedih dlm hidup aku..aku akn cepat lupe........so amik gmbr dlm play room tuk kenang-kenanganan di masa akn dtg sahaja..........

8 comments:

  1. betul kata sis tu...kos hidup tinggi dan perlu berjimat2 cermat...dulu masa bujang dan kawen jihan banyak berubah dari segi kewangan...dulu bujang nak joli sana joli sini takder saper yg halang malah byk lg duit lebih..tapi skg dah kawen duit terasa cepat jer habis tambah2 lagi nak tambah sorang lg ahli baru memang kener pikir betul2 kadang sesak jugerla rasanyer..hehehe..;p

    ReplyDelete
  2. hahah...mase ank dara memang seronok...sgt mewah tuk sume benda kn....bile ade ank sume kena pk byk kali...lain la kalau kawin ngan dato k kn.....mesti x de masalah kewangan....

    ReplyDelete
  3. sebab tu jugalah sharil takmau duduk sane.
    ipoh tempat untuk berjimat :)
    ada anak nie kita mak2 apa2 mesti dahulukan anak2 kan.biarlah diorang dapat apa pun

    ReplyDelete
  4. kn zuris..kt ipoh x yh ade tol kn..rumah pn murah lg kn...dpt la zuris g berholiday tiap minggu kn.....

    ReplyDelete
  5. Wow. You buat I takut baca entry ni ok. Hari ini pun dah macam kais pagi makan pagi, nanti dah anak 8 terkais-kais agaknya. Hehehe.

    But this is true kan. Macam mana orang sebelum kita survive. & macam mana kita akan survive nanti. Maybe lagi 20 tahun kita akan tulis blog ini dengan cara berbeza sebab kita dah tahu macam mana keadaannya nanti. :)

    ReplyDelete
  6. hm... no comment..

    windu kat alya, bila alya nak datang opis lagik..?? huhu

    ReplyDelete
  7. dont worry too much. insyaAllah rezeki tu ada. :)

    ReplyDelete
  8. em betul tu..harga barang makin naik..yg tak naik sgt gaji..pastuh mcmn nak menyimpan..huhu..kalau dok KL lg la kan..huhu..

    ReplyDelete